Joshua Lohman heeft iets verschrikkelijks overleefd, iets waarvoor hij zelf verantwoordelijk is geweest. Als gevolg daarvan besluit hij te vertrekken. Om weg te komen van zijn schuldgevoel, de blikken van anderen, om zichzelf te straffen – hij vertrekt naar het Deense eiland Lundines. En hij zal daar blijven, ook nadat de laatste veerboot vertrekt samen met alle bewoners, dat is tenminste de bedoeling. Al snel blijkt dat hij niet de enige is met dit idee. Er zijn bewoners die achtergebleven zijn – allen om heel verschillende redenen. Dominee Quast blijft (net iets langer dan hij dacht), Markus en zijn vrouw Marthe waren niet van plan een kant op te gaan, Jens heeft nog genoeg plannen met zijn jonge dochter Jo-Anne.

Gerwin van der Werf schrijft toegankelijk, warm, meeslepend en zeer prettig leesbaar. Luchtvissers is strak geschreven, geen onbenulligheden. Het gemak waarmee je langs de zinnen glijdt en tegelijkertijd de woorden die je tussen de zinnen door moet zien op te vangen, maken dit een prachtboek. Je leest het niet in een ruk uit, maar dat is juist mooi omdat je er dan langer van kunt genieten. Ook doet het omslag dit boek absoluut eer aan. Mooi van buiten en mooi van binnen.

De schuld en ellende die Joshua van het ongeluk heeft, is voelbaar. De toegankelijkheid van zijn situatie maakt dat je je juist nog meer in hem kunt verplaatsen en hetzelfde rusteloze en gespannen gevoel houdt. Toch, ondanks de zwaarmoedigheid en wellicht wel verslagenheid van Joshua zitten er humoristische details in de schrijfwijze, iets wat dus vooral toe te kennen is aan de auteur.

De personages hebben onderling uiteraard een bijzondere geschiedenis en een bepaalde band. Ondanks dat dat het ingrediënt is van vele verhalen, zijn de redenen van deze banden verrassend. Bepaalde acties in verleden en heden passen niet bij de personages die voor je uitgezet worden – dat is een van de onderdelen die in dit boek zo verrassen. Daarnaast is de spanningsboog perfect. Er zitten stukken in die zo vele informatie bevatten dat je niet moet vergeten alle zinnen te lezen, maar die worden afgewisseld met stukken die voor iets meer rust zorgen. De gebeurtenissen die volgen naarmate het eilandleven van de zes vordert, zijn heftig maar niet onwaarschijnlijk.

Slechts enkele kleinigheden spreken minder aan. Al dan niet denkbeeldige personen, een einde dat qua spanning past maar waar waarschijnlijk weinigen een voldaan gevoel aan zullen overhouden. Toch, door de strakke maar warme schrijfstijl is dit boek absoluut de moeite waard.

Luchtvissers / Gerwin van de Werf / Uitgeverij Atlas Contact / 2013 / 254 pag. / ISBN 9789025441975

No Comments

Post a Comment