‘Hygiëne vind ik totaal onbelangrijk.’

Er bestaat geen betere zin om het boek, Vochtige Streken van de Duitse Charlotte Roche, te omschrijven. De onbelangrijkheid van hygiëne staat centraal in het boek en dat wordt door de hoofdpersoon Helen in geuren en kleuren duidelijk gemaakt. De achttienjarige Helen is een bijzonder meisje dat geobsedeerd is door het menselijk lichaam en alle bijbehorende lichaamssappen en afscheidingen. Helen neemt geen blad voor haar mond als het gaat om haar hygiëne en haar seksuele activiteiten, haar hobby. Ze zet graag de verschillende manieren van zelfbevrediging uiteen of behandelt alle lichaamssappen die de mens rijk is, van sperma tot aan etter uit puistjes. Nadat het scheren van haar intieme delen grandioos mislukte door de aanwezigheid van aambeien, wordt ze opgenomen in het ziekenhuis. Daar wordt ze verliefd op een verpleger en hoopt ze, dat door haar ziekenhuisopname, ze weer een gezin kan vormen met haar gescheiden ouders.

Het boek is uniek, wat voornamelijk komt door de provocerende benadering van het onderwerp hygiëne en seks. Taboes worden doorbroken en de bekrompenheid van mensen wordt bestreden. Er wordt niet moeilijk gedaan over het opeten van korstjes of het vaginaal inbrengen van een avocadopit, maar het wordt juist beschreven alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Roche laat de lezer op een andere manier kijken, die misschien voor veel mensen herkenbaar is.

Helaas maakt Roche iets te vaak gebruik van deze provocerende benadering, waardoor het verhaal op bepaalde momenten niet geloofwaardig overkomt en het eerder gezien kan worden als een karikatuur van de samenleving. Als je het boek in handen neemt en het op een willekeurige bladzijde open zal slaan, gaat het gegarandeerd over seks, óf iets anders dat veel mensen zullen zien als ‘smerig’ of ‘vies’.

Gelukkig is er sprake van een luchtige schrijfstijl waardoor de lezer niet alles van Roche serieus kán nemen. Maar achter de viezigheden en provocerende humor van Roche gaat een bijzonder personage schuil. De openhartige Helen heeft een veelvoorkomende wens, het bij elkaar komen van haar gescheiden ouders. Charlotte Roche brengt deze universele behoefte op een originele en mooie manier naar voren. Het is soms even zoeken, maar dan wordt er wel een bijzonder verhaal gevonden.

Voor het lezen van dit boek is het hebben van een sterke maag een voorwaarde en moet je niet alles even serieus te nemen. In dat geval is Vochtige Streken te zien als een bijzonder, maar bovenal humoristisch boek. Charlotte Roche is scherp en weet een goed boek af te leveren, dat niet alleen te zien is als ontspanning maar ook als kritiek op de samenleving. Tien april gaat in Nederland de verfilming van het boek in première. Of de verfilming net zo scherp en bijzonder is, moet nog blijken. Maar één ding is zeker: om van een verfilming te spreken van Vochtige Streken, moet het wel een hele vieze film zijn.


Deze recensie is geschreven door Pim Lammers, 20 jaar, student Politicolgie aan de Universiteit van Amsterdam. Pim won in 2013 WriteNow Amsterdam!
Vochtige Streken / Charlotte Roche / vertaling door Marcel Misset / Uitgeverij De Bezige Bij / 2008 / 215 pag. / ISBN 9789023430582

No Comments

Post a Comment