Het boek De Middlesteins draait om de vraag wie er schuldig is aan Edie’s overgewicht. Edie lijdt al haar hele leven aan eetziekte, maar als haar man Richard besluit van haar te scheiden wordt de hele familie wakker geschud. Hun dochter Robin en hun schoondochter Rachelle vinden dat Richard zijn vrouw verraadt, terwijl zoon Benny er zo min mogelijk problemen van wil maken. Ondertussen gaat Edie alleen nog maar meer eten en is Rachelle vastbesloten om haar schoonmoeder te redden.

Door de originele stijl van Jami Attenberg is het lezen van De Middlesteins als het kijken van een realityserie, alleen zijn deze personen niet zo mooi en gelikt als de personages van een gemiddelde realityfamilie. Attenberg schrijft bijzonder omdat ze soms iets verklapt van de gebeurtenissen na het einde van het boek, bijvoorbeeld dat Richard over tien jaar dood gaat, zodat het ook kan lijken alsof je een soap uit 2001 kijkt. Niet dat daar iets mis mee is, je hebt toch geen last van gedateerde kapsels en kleren.

De karakters in het boek hebben allemaal een heel eigen en goed uitgewerkte persoonlijkheid, die zich tijdens het verhaal verder ontwikkeld of meer naar voren komt. Attenberg heeft de invloed van Edie’s ziekte op de rest van de familie heel goed uitgewerkt, elk personage is heel druk met zichzelf maar tegelijkertijd draait alles toch om Edie. Al die personen zorgen ook nog voor allemaal verschillende visies op haar ziekte en de scheiding, waardoor Jami Attenberg heel veel kanten van obesitas laat zien.

Wat mij het meest opviel, was dat ik tijdens het lezen de sympathie naar een karakter steeds veranderde omdat personages vanuit zoveel verschillende opzichten en verhoudingen werden beschreven. Vond ik Richard het ene hoofdstuk nog een nare man die zijn vrouw in de steek liet, had hij het hoofdstuk daarna volkomen gelijk.

Ik vond De Middlesteins een erg leuk boek om te lezen, toen ik er eenmaal in zat, heb ik het in één keer uitgelezen. De verhaallijnen zitten heel goed in elkaar en Attenberg gebruikt een schrijfstijl die bij het verhaal past. Het thema is actueel en interessant, de obesitas wordt deze keer niet vanuit het afvallen, maar vanuit het eten belicht.

Deze recensie is geschreven door Laure Dijkstra, 16 jaar, 5VWO van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
De Middlesteins / Jami Attenberg / vertaling door Onno Voorhoeve / Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum / 2013 / 237 pag. / ISBN 9789000325214

No Comments

Post a Comment