Post voor mevrouw Bromley gaat over John, die alleen door zijn vader opgevoed wordt omdat zijn moeder jong overleden is. Hij groeit samen met Martin Bromley op en is bij diens familie kind aan huis. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt staan veel Engelse mannen te springen om mee te vechten, ook Martin en zijn vader. John gaat daarentegen liever naar de universiteit om Engels te studeren. Londen verandert door de oorlog en John moet zich staande houden in een maatschappij waarin alles om de oorlog draait en van jonge mannen verwacht wordt dat ze voor hun vaderland vechten. Maar ondanks het enthousiasme waarmee de Engelsen de oorlog ingingen, moet Johns vader als postbode steeds meer overlijdensberichten bezorgen.

Post voor mevrouw Bromley is één van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Het boek zit ongelofelijk goed in elkaar en geeft het tijdsbeeld weer alsof Brijs er zelf bij was. Stefan Brijs heeft een hele fijne stijl, hij schetst veel beelden maar zijn zinnen lezen toch vlot. De woorden zijn perfect geplaatst en zo gepast, dat het niet anders kan dat hij over elk woord heeft nagedacht. Een voorbeeld daarvan is dat wanneer iemand een Duits fragment gaat voorlezen, hij niet begint maar aanvangt, naar het Duitse anfangen.

De verhaallijn en de motieven zijn goed uitgewerkt, waarin alle karakters zich ontwikkelen. Tijdens het lezen zie je de fragiele hoofdpersoon John opgroeien, leer je hem kennen en wordt je af en toe toch verbaasd door zijn handelingen. De duidelijke weergave van het tijdsbeeld wordt ondersteund door prachtige citaten van de Engelse schrijvers die John inspireren – in het bijzonder Keats – daardoor maak op een andere manier kennis met de Engelse literaire cultuur.

Stefan Brijs heeft een boek geschreven dat eigenlijk geen recensie nodig heeft, maar omschreven kan worden met slechts één woord: prachtig. Als je ècht van boeken houdt, is het verplicht om Post voor mevrouw Bromley te kopen, te lezen en zorgvuldig te bewaren om aan je kleinkinderen te geven, want deze roman is tijdloos en wat mij betreft een klassieker.

Deze recensie is geschreven door Laure Dijkstra, zestien jaar, 5VWO-scholiere van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
Post voor mevrouw Bromley / Stefan Brijs / Uitgeverij Atlas Contact / 2013 / 512 pagina’s / ISBN 9789025441371

No Comments

Post a Comment