Onder de grond is het debuut van de Australische schrijfster Courtney Collins. In 1921 doodt Elizabeth Jessie Hickman haar derde echtgenoot, en vlucht het binnenland van Australië in. Collins baseerde haar debuutroman op dit waargebeurde verhaal. …

Het verhaal speelt zich inderdaad af in 1921 en gaat ook over Jessie. Jessie is een ex-gevangene. Doorheen het verhaal krijg je haar hele verhaal te horen. In haar kindertijd kreeg ze niet veel aandacht van haar moeder maar ze kwam wel goed overeen met haar vader. Toen haar vader stierf en haar moeder alleen voor haar en haar broers en zussen moest zorgen ging het minder goed. Ze spendeerde veel tijd met kunstjes doen met haar paard. Toen er een circus langs kwam dat geïnteresseerd was in Jessie haar kunsten stemde Jessie’s moeder toe om haar weg te sturen. Jessie voelde zich heel goed in het circus maar het noodlot sloeg toe en het circus moest sluiten. Vanaf dan ging het de slechte kant uit met Jessie, ze begon paarden te stelen en was bij de politie bekend onder meerdere namen. Ze werd dan uiteindelijk toch opgepakt en belandde in de gevangenis. Daar werd ze na een tijd vrijgekocht door Fitz. In ruil moest ze paarden africhten en huishoud doen. Later moest ze van Fitz ook paarden stelen en verplichtte hij haar om met hem te trouwen.

Jessie raakt zwanger, maar wil niet dat haar kind opgroeit bij Fitz. Ze is verliefd op Jack Brown, een andere werknemer van Fitz die er werkt omdat hij met zijn donkere huid niet makkelijk aan werk geraakt. Op een dag, wanneer Jack weg is, grijpt Jessie haar kans om te ontsnappen. Ze vermoord Fitz en wil vluchten met haar ongeboren kind, maar dan beginnen haar weeën 2 maanden te vroeg. De baby wordt geboren, maar Jessie doodt het kindje. Ze vlucht verder omdat ze niet opgepakt wil worden voor de moord op Fitz, maar ze is ernstig verzwakt na de zware bevalling waardoor ze vele hindernissen heeft onderweg.

Het boek wordt verteld door de dode baby van Jessie. Dit is wel vreemd, vooral doordat je tussenin ook soms momenten hebt waarop het echt over de baby gaat en het lijkt dat die eigenlijk nog leeft. Dit vond ik vooral in het begin verwarrend. Het verhaal op zich vond ik wel tof, maar het was voor mij niet spannend genoeg. Ik had nooit echt het gevoel dat ik niet kon stoppen met lezen, dat vond ik wel spijtig. Doorheen het boek lees je over Jessie’s verleden en over het heden. Er wordt ook een deel over Jack Brown verteld. Toch vond ik het boek wat eentonig, ik vond precies haar verleden spannender dan haar leven in het heden. Daarom denk ik dat het boek beter zou geweest zijn als het meer chronologisch geschreven zou zijn.

Dze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 16 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Onder de grond / Courtney Collins / vertaald door Robert Neugarten / Uitgeverij Meulenhoff / 2014 / 270 pag. / ISBN 9789029089371

No Comments

Post a Comment