Gevecht met het verleden
Wat doe je als je moeder zelfmoord pleegt met jou in haar armen ? Hoe kan je je doelen bereiken als je leeft met het downsyndroom ? Cica en Walker zijn niet zoals alle anderen. Terwijl de één doodsbang is voor water, weet de ander niet eens waarom iedereen hem zo aanstaart als hij langsloopt. Waarom kunnen ze niet zijn zoals de rest ?

Novara in Noord Italië – Sinds het overlijden van haar moeder spreken Christiana oftewel ‘Cica’ naar de sikkelvormige littekens (cicatrici) onder haar schouderbladen en haar vader elkaar niet meer. Beiden gaan ze hun eigen weg en Cica verkent de wereld alleen. Naarmate Cica ouder wordt, wordt steeds duidelijker wat voor impact het verleden op Cica’s jonge leven heeft gehad. Dit buitenbeentje geeft echter niet op voordat ze de echte waarheid heeft gevonden. Ze wilt weten wie en waar haar moeder is. Kan ze na die lange tijd eindelijk weer liefde toelaten als ze een jongen ontmoet, Gekko ?
“Twee stoten tegen haar rug, een ruk omhoog en het water dat uiteengaat. Dan herinnert ze zich niets meer, behalve dat ene oog zonder wimpers. Het halfgesloten, halfgeopende oog van de maan. “ – Fragment uit een flashback van Cica.

Ostuni in Zuid Italië – Angelo en Walker zijn niet zoals andere broers. Broertjes horen elkaar te plagen, met elkaar te stoeien en evenveel aandacht te krijgen van hun ouders. In dit gezin is het anders, want Walker eist met zijn downsyndroom veel aandacht op. Dat schiet bij Angelo in het verkeerde keelgat. Hij vindt het moeilijk om zoveel van zijn broer te houden, en tegelijkertijd zoveel jaloezie te voelen.

Het diapositief van de liefde is een grote, geniale puzzel. Zo kan je dit boek het best beschrijven. Maria Paola Colombo bewaart de (anti)climax van Het diapositief van de liefde voor de laatste bladzijdes, wanneer de wegen van de twee hoofdpersonen elkaar voor het eerst kruisen. Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetende verteller, waardoor het soms lastig is om te bedenken waar je je in het verhaal bevindt. Door flashbacks, conversaties en opgeschreven gedachtes vallen langzaam maar zeker de puzzelstukjes in elkaar. Kan de relatie tussen Cica en haar vader nog worden hersteld ? Zal Angelo, de broer van Walker, eindelijk accepteren dat Walker niet normaal is?

Het verhaal heeft een einde waar mijn mond van openviel: “Dus zó zit het!”, riep ik hardop. Het diapositief van de liefde is een boek over liefde, vriendschap en het accepteren van het verleden van Walker en Cica, inclusief de rol die zij en de mensen om hun heen hebben gespeeld.

Deze recensie is geschreven voor Marije Tel, 16 jaar, VWO-leerlinge van het Pascal College in Zaandam
Het diapositief van de liefde / Maria Paola Colombo / Vertaling door Saskia Peterzon-Kotte / Uitgeverij Prometheus / 2013 / 344 pag. / ISBN 9789044622164

No Comments

Post a Comment