Stel je voor: je wordt door iedereen gevreesd omdat je de zoon bent van een duistere heks, maar je bent ook de zoon van een goede heks. Iedereen veracht je en niemand wil met je omgaan. Voor welke kant zou jij dan kiezen?

Nathan woont samen met zijn twee halfzussen en halfbroer bij zijn oma nadat zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd. Hij wordt door iedereen gevreesd, want hij is een half zwarte heks. Zijn vader kent hij niet, want op hem wordt door de heksenjagers jacht gemaakt. Alleen zijn halfzus Deborah, zijn halfbroer Arran en zijn oma geloven in de goede kant van hem. Zijn halfzus Jessica veracht hem en wil het liefst zo ver mogelijk bij hem uit de buurt blijven. Langzaamaan voelt Nathan de duistere krachten in hem groeien. De witte heksen sluiten hem uit angst op, want op de dag dat hij zeventien wordt kan hij alleen de zwarte magie van zijn vader erven nadat die drie gaven aan zijn zoon heeft geschonken. Als Nathan deze drie gaven niet geschonken krijgt, zal hij sterven. Nathan moet vluchten om zijn leven redden, maar zal hij zijn drie gaven op tijd kunnen ontvangen?

Half zwart is het razend spannende debuut van Sally Green. De auteur woont in Noordwest-Engeland en heeft de omgeving waarin zij woont prachtig verwerkt in het boek. Nathan voelt zich helemaal thuis in de bergen en bossen. De wandelingen die hij maakt, maak je als lezer bijna zelf; zo beeldend is het geschreven. Het boek leest als een trein en voor je het weet zit je in een spiraal van emoties. Nathan heeft meer problemen dan een doorsnee tiener, maar probeert zichzelf trouw te blijven. Om dat te kunnen doen, moet hij er alleen wel eerst achter komen wie hij precies is. Is hij een witte of toch een zwarte heks? Gedurende het boek ga je je afvragen hoe je zelf zou reageren als iedereen je verafschuwt. Zou je proberen goed te blijven, met de kans dat je het onderspit delft? Of word je een duistere heks?

Het boek telt ruim 300 pagina’s, maar voelt eerder als een ruime 100 pagina’s. Het is opgebouwd uit zes delen die bestaan uit een aantal hoofdstukken. Eenmaal in het boek begonnen, wil je doorlezen en blijf je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. Het verhaal vangt aan op het moment dat Nathan opgesloten zit in een kooi. Je weet niet waarom en ook niet door wie. Het enige dat je weet is dat hij wil ontsnappen. Waaraan of aan wie is niet duidelijk. Dat wordt pas duidelijk wanneer hij begint te vertellen.

Op de achterflap wordt een vergelijking getrokken met J.K. Rowling. Deze vergelijking is – naar mijn mening – wat ver gezocht. Afgezien dat beide boeken in Engeland afspelen en dat het over hekserij gaat, zijn het twee totaal verschillende verhalen. Wel is het debuut van Sally Green net zo verslavend als de boeken van Rowling over de tovenaarsleerling. Je wilt blijven doorlezen om erachter te komen voor welke kant Nathan leest. En als je het boek uit hebt dan…

Half zwart is het eerste boek van een trilogie. De auteur schrijft momenteel aan het tweede boek getiteld Half wild. Filmmaatschappij Fox 2000 heeft inmiddels de filmrechten gekocht. Houd je van spannende boeken? Vind je magie interessant en schuw je geen boek met diverse thema’s? Dan is Half zwart hét boek dat binnenkort op jouw nachtkastje moet liggen.

Deze recensie is geschreven door Bibi Rumping, 23 jaar, student Jeugdliteratuur en Boekwetenschap aan de Universiteit Tilburg, Bibi heeft haar eigen boekenblog en werkt daarnaast bij een boekhandel.
Half zwart / Sally Green / vertaling door Lia Belt / Uitgeverij Full Moon / 319 pagina’s / 2014 / ISBN: 9789048819539

No Comments

Post a Comment