Na De zwarte met het witte hart, De overgave en Een schitterend gebrek, heb ik me nu gewaagd aan het nieuwste boek van Arthur Japin. De drie eerder gelezen boeken hebben mij allemaal heel erg vermaakt, dus ik was benieuwd naar dit boek. De vorige boeken van Arthur Japin zijn historische verhalen, zijn laatste boek is dat niet. De man van je leven is een boek vol tegenstrijdigheden zoals leugens en waarheden, gesprekken en gedachten en veel begrip en onbegrip.

Wanneer Tilly hoort dat ze niet lang meer te leven heeft, denkt ze als eerste aan haar echtgenoot die ze alleen achter zal laten. Ondanks dat ze niets aan haar ziekte kan doen voelt ze zich schuldig tegenover hem. Ze bedenkt een ingewikkeld plan waarmee ze een ‘nieuwe Tilly’ voor haar man gaat zoeken. Het plan lijkt haalbaar, totdat ze ontdekt dat de vrouw die ze uitgezocht had, al contact had met haar man. En niet alleen contact…

De gebeurtenissen in het boek spelen zich af op één dag. In de 240 bladzijden worden de meningen van de hoofdpersonen betoogd en komen de gedachten van de drie personages uitgebreid aan bod. Het bedriegen van elkaar (maar wel heel veel liefde voor elkaar hebben) zorgt voor een bedrukte, maar ook wat wrange humoristische sfeer. De uitspraken en gedachten zijn naar mijn mening heel erg mooi verwoord. Zo staat ergens: “Ik wil dat de dood mij aantreft terwijl ik mijn kool sta te planten, en dat ik mij niet druk om hem maak en nog minder om mijn tuin die nog niet af is”. Dat zou toch een mooie dood zijn?

Na dit boek ga je anders kijken naar de dood en het leven, maar je kijkt zeker ook anders naar het begrip ‘vreemdgaan’. Het klinkt misschien raar, maar je krijgt een soort begrip voor de man van Tilly, ondanks dat hij is vreemdgegaan. Hierdoor is het een boek met veel tegenstrijdigheden, waar je heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende emoties en gedachten. Deze tegenstrijdigheden en het plot van het verhaal hebben het voor mij tot een erg goed boek gemaakt.

Deze recensie is geschreven door Irene Dijksterhuis, 17 jaar , VWO 5 leerling van het Corderius College te Amersfoort
De man van je leven / Arthur Japin / Uitgeverij De Arbeiderspers / 2013 / 240 pag. / ISBN 9789029588454

No Comments

Post a Comment