De parttime junkie is een autobiografisch verhaal over het heftig en langdurige drugsgebruik van Renee Kelder. Zes jaar lang is zij verslaafd geweest aan de drug GHB, maar dat was niet het enige wat ze gebruikte: speed, xtc, coke en alcohol vullen de lijst aan. Daarnaast is ze vanaf haar geboorte zwaar allergisch en astmatisch en heeft ze lange tijd op ‘astronautenvoeding’ moeten leven. Een periode van trichotillomanie (impuls om hoofdhaar uit te trekken), diagnose van motorische gestoordheid en dyslectie maakten de lijst helemaal compleet. Toen ze 15 werd, nam ze haar eerste xtc pilletje op een festival en al gauw volgde er meer. Ondanks het steeds oplopende gebruik van drugs, vond Renee een manier om door te studeren, door te werken en door te lijken functioneren. In het weekend ging ze out in haar huis en op maandag zat ze weer in de collegebanken – soms zelf onder invloed van GHB – alsof er niets gebeurd was. Er werd steeds meer drugs gebruikt, maar doordat Renee haar façade kon ophouden merkte niemand er iets van en kon er dus ook geen hulp geboden worden.

De verslaving duurde al 6 jaar en running toen Renee besloot een hond te nemen, wat misschien wel een van de beste beslissingen was geweest die ze op dat moment had kunnen maken. De hond moest uitgelaten worden en dan kon ze natuurlijk niet out gaan midden in het park, wat er voor zorgde dat ze minder ging gebruiken. Doordat Renee vaak ‘nuchter’ thuis kwam, zag ze in wat het overmatige gebruik van haar vrienden – en haar eigen gebruik – met hen deed. Ze besloot dat het genoeg was, dat dit niet de manier was waarop ze verder wilde leven. Uiteindelijk vertelde ze haar moeder over haar dubbelleven en is ze bij haar cold turkey afgekickt; één van de zwaarste momenten van haar leven. Door de totale onthouding van de drugs raakte ze in een delier, ze zag mensen als kloppende harten en het bloed droop van de muren; het was tijd om nu volledig af te kicken en af te zijn van de drugs.

De parttime junkie is het toppunt van non-fictie: een autobiografie. Het vertelt het verhaal van Renee Kelder en haar dubbelleven als high functional addict. Het laat zien wat drugs met je kan doen, zowel duidelijk zichtbaar, maar ook het geheime dubbelleven waarin je uiteindelijk verzeild kan raken. Het boek laat zien dat sommige dingen opeens wel heel dichtbij kunnen komen, zonder dat je het op dat moment wist; het laat zien dat drugsproblemen zelfs in de beste families en in de beste buurten voor kan komen, maar dat er altijd een uitweg is zolang je die maar kan vinden. – Nicky, 19 jaar

Ik vond De parttime junkie een ongelofelijk boek. Als 17 jarige ken ik enkele mensen die bezig zijn met drugs, maar dit boek vertelt het verhaal van een wel zeer erge verslaving. Ik vond het vooral ongelofelijk om te lezen hoe erg de situatie was zonder dat Renee dat besefte. Ook dat de mensen om haar heen zolang niets doorhadden verbaasde me, ik had nooit gedacht dat dat mogelijk is. Het was een fantastisch boek volgens mij, aangezien het de situatie toont waar de gebruiker in zit, maar ook hoe Renee uiteindelijk ontdekt hoe groot het gevaar voor haar was en hoeveel geluk ze heeft gehad dat ze nog leeft. Door het boek weet ik veel meer over drugs en besef ik dat het echt slecht voor je is, maakt niet uit hoe goed je je door de drug voelt. – Hanne, 17 jaar

Het boek van Renee Kelder is een openhartig verhaal over haar drugverleden. Het verhaal begint heel kabbelend over haar jeugd, maar als snel komt het in een stroomversnelling terecht. Het is erg intrigerend om te lezen hoe iemand leven zó kan veranderen. Het was erg interessant, want ik doe een studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening, waarbij we ook leren om mensen met een verslaving te leren omgaan. dit boek heeft zeker voor inzichten gezorgd. Ik vond het boek zeer boeiend om te lezen. Het was zeer bijzonder om een kijkje te nemen in het leven van iemand die verslaafd is. Niet alleen Renee was verslaafd, maar een aantal mensen met wie ze omging ook. Zo werd er een feest beschreven waar ze naar toe ging. Er werd een lading drugs meegesmokkeld op de gekste manieren. ( in een lenzendoosje, of in iemand onderbroek) dit heeft me wel bewust gemaakt. Hoewel ik in mijn omgeving nog geen ernstige drugsgebruikers heb meegemaakt, heeft dit verhaal mijn ogen wel geopend voor de symptomen, en het heeft mijn interesse gewekt om er misschien wel stage te gaan lopen. Het was vooral zo bizar dat andere in haar omgeving zo weinig doorhadden. Dit mooi geschreven verhaal verdient het zeker om gelezen te worden. – Mascha, 22 jaar

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, Hanne Hoydonckx en Mascha Vermeulen
De Parttime Junkie / Renee Kelder / Uitgeverij Prometheus / 2014 / 216 pag. / ISBN 9789044625288

No Comments

Post a Comment