Het boek De uren die we deelden verhaalt over de 30-jarige docente Yu-jeong, die in theorie alles heeft wat ze nodig zou hebben, maar toch al meerdere malen geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. Ze komt uit een rijke familie, heeft een goede opleiding gehad en heeft een goede baan. Door een traumatische ervaring in haar jeugd, die pas later in het boek geopenbaard wordt, is ze echter zeer depressief en ze heeft een slechte relatie met haar moeder. Het boek begint na haar meest recente zelfmoordpoging en haar tante Monica geeft haar twee keuzes: in therapie gaan of met tante Monica een ter dood veroordeelde bezoeken in de gevangenis. Yu-jeong kiest het laatste, en zo ontmoet ze Yun-su die op straat moest leven en zo in de criminaliteit belandde. Door hun wekelijkse ontmoetingen krijgen ze beiden weer zin om te leven, maar Yun-su is wel ter dood veroordeeld.

In het begin is dit boek moeilijk om te lezen. Yu-jeong is niet iemand met wie je meteen mee kunt leven, vooral omdat je niet begrijpt waarom ze zo depressief is. Ook zijn er meerdere dagboekfragmenten, waarvan nog niet duidelijk is van wie ze zijn en wat ze toevoegen aan het verhaal. Hierdoor komt het boek moeilijk op gang, en moet je als lezer jezelf dwingen om verder te lezen.

Verder lezen is in dit geval zeker de moeite waard. Hoe beter Yu-jeong en Yun-su elkaar beginnen te begrijpen, hoe meer je als lezer ontdekt over de achtergronden van deze twee personages. Hierdoor worden ze allebei langzaam steeds sympathieker, en wordt je als lezer meegenomen in hun emoties. Deze ontwikkelingen gaan weliswaar langzaam maar zijn zeer geloofwaardig, wat het boek zo ontzettend goed maakt.

Hoewel dit boek zeker een aanrader is, is het geen boek dat zonder meer voor iedereen geschikt is. Dit boek dreigt namelijk soms zwaar en dramatisch aan te voelen. Sommige clichés overheersen nogal in dit boek, waardoor de situaties overdreven lijken en de personages hiermee minder geloofwaardig zijn. Als dit echter geen probleem is moet je De uren die we deelden zeker lezen.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
De uren die we deelden / Ji-Young Gong / Vertaling door Sora Kim Russell / Uitgeverij The House of Books / 2013 / 320 pag. / ISBN 9789044340068

No Comments

Post a Comment