Alwéér een boek over kanker, alwéér een boek over de dood. Ik heb er al zoveel gelezen, zal deze dan toch anders zijn ? Dat was mijn eerste reactie toen dit boek bij mij op de deurmat lag. Het antwoord is ja, dit boek is anders. Berdien Stenberg, een beroemde Nederlandse dwarsfluitist, vertelt in haar autobiografische debuutroman niet alleen het verhaal van haar ziekte, maar ook het verhaal van haar goede vriendin Elsa.

Als Berdien een knobbel in haar borst ontdekt, komen alle herinneringen aan Elsa weer naar boven. De zieke Elsa zocht afleiding in alternatieve geneeswijzen en werd ondertussen door Berdien en haar vriendinnen een jaar lang verzorgd, aangezien haar man er met zijn minnares vandoor is gegaan. Is dit wat Berdien te wachten staat ? Terwijl de roddelpers op de loer ligt, houdt ze haar ziekte voor de hele wereld geheim. Zelfs haar zoontje van zes vertelt ze zo weinig mogelijk. Tijdens haar eigen behandeling kruipt ze dieper en dieper in het verleden van Elisa. De bizarre omstandigheden rond Elisa’s dood weet ze steeds verder te ontrafelen. Hoe kon Elisa op precies dezelfde datum overlijden als jaren daarvoor haar eigen dochter stierf ? Waarom liet ze Berdien op het laatst niet meer toe ?

Berdien Stenberg beschrijft haar ziekte op een andere manier dan anderen. Het is verfrissend om te lezen hoe zij er mee omgaat. Zo blijft ze gewoon werken en is ze vastbesloten om dit niet te zien als het einde. Het boek switcht ongeveer elk hoofdstuk tussen het nu, de tijd waarin Berdien ziek is, en vroeger, de tijd van Elisa’s ziekte. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op z’n plek en pas op de laatste bladzijde komt de ware aard van Elisa’s dood naar voren.

De titel is verzonnen door haar zoontje, Floris. Toen hij zijn moeder voor het eerst kaal zag, rende hij naar beneden en riep door de hele kamer, waar verjaardagsvisite zat: “Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal !” Door dat soort luchtige en grappige onderbrekingen wordt het boek wat minder zwaar om te lezen. Ik durf niet te zeggen dat ik Berdien Stenberg een uitstekende romanschrijfster vindt. Soms mis je de diepgang in het verhaal en ook kan ze nog veel leren als het gaat om spanning opbouwen. Voor iemand die naast haar carrière als musicus een boek wilde schrijven, is Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal! echter goed gelukt.

Deze recensie is geschreven voor Marije Tel, 16 jaar, VWO-leerlinge van het Pascal College in Zaandam
Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal! / Berdien Stenberg / Uitgeverij The House of Books / 2014 / 272 pag. / ISBN 9789044344066

No Comments

Post a Comment