The Perks of being a wallflower, in het Nederlands vertaald als De belevenissen van een muurbloem en ook hier te vinden, greep me vanaf de eerste pagina. Het boek is opgezet als een serie brieven, die als volgt begint:

Dear friend,

I am writing to you because she said you listen and understand and didn’t try to sleep with that person at that party even though you could have. Please don’t try to figure out who she is because then you might figure out who I am, and I really don’t want you to do that. I will call people  by generic names because I don’t want you to find me. I didn’t enclose a return address for the same reason. I mean nothing bad by this, honest.

I just need to know that someone out there listens and understand and doesn’t try to sleep with people even if they could have. I need to know that these people exist.

De brief volgt meteen met een heftige bekentenissen. Onze briefschrijver, Charlie, heeft vorig jaar zijn beste (en enige) vriend verloren na een zelfmoord. Er was geen briefje, dus hij zal nooit weten wat zijn vriend hiertoe heeft gebracht. Hij begint met het schrijven van deze brieven omdat hij de volgende dag voor het eerst naar de middelbare school gaat, en hij is bang.

Charlie is, een teruggetrokken jongen die liever niet op de voorgrond treedt. Hij is een echte muurbloem, maar als hij uiteindelijk bevriend raakt met de laatstejaars Patrick en Sam, blijkt dat hij een goede observator is, die aanvoelt wat andere mensen nodig hebben. Hierbij cijfert hij zichzelf het liefste weg. Sam en Patrick, maar vooral Sam, helpen hem om meer uit zijn schulp te kruipen en echte relaties te ontwikkelen.

Via de vriendschap van Sam en Patrick ontmoet hij veel eigenzinnige mensen. Door die ontmoetingen komen allerlei thema’s aan bod, zoals relaties, vriendschappen, homoseksualiteit, acceptatie en op zoek zijn naar je eigen identiteit. Waarom blijven mensen in relaties die hen kapot maken? Accepteert zij dat haar vriend haar slaat? Heftige thema’s, doorweven met lichtere verhalen over hoe Charlie zijn schrijfstijl verbetert met behulp van een betrokken docent, en de producties van de Rocky shows waar Sam en Patrick bij betrokken zijn.  Langzaam begint hij steeds meer deel te nemen aan het leven, in plaats van alleen maar toe te kijken. Hij maakt fouten, maar krabbelt weer op. Toch blijft er altijd een donkere wolk hangen, die omschreven wordt als Getting bad. Zal hij dit ooit achter zich kunnen laten?

Het boek is prachtig geschreven. Charlie beleeft alles heel intens, is gevoelig voor andermans pijn en geluk maar moet nog leren hoe hij daar zelf een rol ik kan spelen. Donker en licht wisselen elkaar af, mooie gebeurtenissen en zware thema’s houden elkaar in balans. Bovenal is het boek doordrongen van diepe emoties. Dan bedoel ik niet van die goedkope duimendikke emoties gericht om tranen te trekken bij de lezer zoals in sommige chicklits. Chbosky heeft veel te veel respect voor zijn karakters om dat te doen. In plaats daarvan gaat het om subtiele thema’s, verwoven door het boek die iets laten resoneren in de lezer – herkenning, respect, ontferming, medeleven. Veel dingen zouden wij anders beleven dan Charlie, maar het boek dwingt af zijn ervaringen te accepteren als legitiem, zonder ze te banaliseren op basis van zijn leeftijd of afwijkendheid. En dat doet iets met je, als lezer. Dat is waarom je dit boek absoluut moet lezen. Dat is ook wat zo goed behouden is in de verfilming, wat Logan Lermann en Emma Watson feilloos over weten te brengen. Dus lees het boek, en kijk de film. Het is echt de moeite waard.

The perks of being a Wallflower / Stephen Chbosky / Simon and Schuster / 232 pagina’s / 1999 / ISBN 9781847394071

De belevenissen van een muurbloem / Stephen Chbosky / vertaald door Roos van de Wardt / Uitgeverij Prometheus / 2011 / 253 pag. / ISBN 9789044617368

No Comments

Post a Comment