Ik zou dit boek zo nog een paar keer kunnen lezen, tot ik het helemaal uit mijn hoofd ken. De Alchemist, een geweldig boek vind ik zelf.
De Alchemist gaat over de jonge schapenherder Santiago. Santiago geniet van zijn leven en is dol op zijn schapen. Op een nacht krijgt hij een droom over een schat. De schat bevindt zich bij de piramides van Egypte. Hij heeft deze droom de nacht daarop weer. Hij wil weten wat zijn droom betekent en gaat naar een waarzegger. De waarzegger weet Santiago niet meer te vertellen dan hij al weet. Teleurgesteld gaat Santiago weg. Hij gaat op een bankje zitten bij een pleintje en begint te lezen in een boek dat hij nu wel uit zijn hoofd kent.

Op het bankje probeert een oude man een gesprek met Santiago te beginnen. Santiago heeft hier niet zo’n zin in en kraakt de man af. Dan vertelt de oude man dat hij de oude koning van Salem is. Santiago is verbaasd en richt zijn aandacht nu wel volledig op de oude koning. De oude koning vertelt hem dat Santiago zijn droom moet waarmaken. Hij moet zijn schat gaan zoeken. Santiago heeft daar nog zo zijn twijfels over, maar de oude koning weet hem toch over te halen.
Santiago gaat op pad naar zijn schat. Hij komt op veel plekken en ontmoet allerlei mensen die hem helpen om zijn legende waar te maken. In het verhaal wordt veel gesproken over het waarmaken van je dromen. Zelf vind ik dit een heel mooi onderwerp om over te lezen. Als lezer zie je in het boek verschillende mensen die hun dromen waarmaken. Wanneer die mensen hun legende niet waarmaken, maak je als lezer zelf een beeld van hoe het wel zou kunnen zijn. En wanneer die mensen hun legende wel waarmaken krijg je als lezer hun gevoel van geluk ook echt over je heen.

Het verhaal wordt niet met moeilijke woorden en zinnen geschreven en is lekker te lezen. Ik had het boek al binnen drie uur uit. Het verhaal is goed opgebouwd waardoor je aandacht erbij blijft. De personages maken allemaal verschillende ontwikkelingen door, wat erg leuk en interessant is om te lezen. Het boek heeft eigenlijk maar twee hoofdstukken. Het eerste deel en het tweede deel. In het eerste deel vindt Santiago ’s eerste reis plaats. In het tweede deel gaat hij weer verder met zijn reis, nadat hij alles weer op orde heeft. Wat ook leuk is aan dit boek, is dat het verhaal een alwetende vertelsituatie heeft. Er is iemand die boven het verhaal staat die het verteld. Dit geeft het verhaal een leuke sfeer.

Eerst dacht ik dat literatuur boeken altijd zwaar waren om te lezen. Dat je je aandacht er echt bij moest blijven houden en dat je het liever weg zou leggen om iets anders te doen. Maar nu ik dit boek heb gelezen weet ik wel anders. Literatuur hoeft niet een zware pil te zijn, het kan ook een lekker lezend verhaal zijn waarbij je helemaal op kan gaan in het verhaal.Ik vind De Alchemist een heel goed boek. Een aanrader. Iemand die dacht dat hij/zij niet van literatuur hield, moet dit boek echt eens lezen. Ik weet zeker dat je dan echt van literatuur gaat houden.

De alchemist / Paulo Coelho / Vertaling door Harrie Lemmens / Uitgeverij Arbeiderspers / gelezen uitgave 2013 , eerste publicatie 1988 / 140 pag. / ISBN 9789029508988
Deze recensie is geschreven door Samara Reijns, 16 jaar 4 HAVO-leerling van het Pascal College in Zaandam

No Comments

Post a Comment