Judith Visser is voor ons geen onbekende meer. Ze debuteerde in 2006 met Tegengif, waarvan de eerste druk binnen een week was uitverkocht. In 2008 verscheen haar thrillerdebuut Stuk, dat verfilmd werd in 2013 door Steven de Jong en enthousiast werd onthaald door het publiek. Dus ik was enorm benieuwd naar het nieuwste verhaal van Vissers hand: Vreemden in de nacht.

De jonge voedingscoach Cassandra Wolf trekt na de breuk met haar vriend Finn in in een oud en afgelegen woonhuis ver bij haar problemen en zorgen vandaan. Ze wil een nieuwe start maken en een praktijk aan huis beginnen, maar haar plannen worden gedwarsboomd door een aantal angstaanjagende gebeurtenissen. Elke nacht rond half twee schrikt ze wakker van een ijselijke gil die door het hele huis weerklinkt. Waar komt die gil vandaan? Vastbesloten om het raadsel op te lossen duikt Cassandra in het verleden van het huis en stuit al snel op een tragische geschiedenis. In haar afgelegen huis werd veertig jaar geleden een jong echtpaar op brute wijze van het leven beroofd. Ze gaat op zoek naar het motief achter deze dubbele moord en doet een schokkende ontdekking. Deze brengt niet alleen haarzelf, maar ook haar dierbaren in gevaar…

Zoals eerder gezegd, heeft de auteur al meerdere malen bewezen dat ze weet wat schrijven is. Ook dit boek bevat weer de nodige elementen voor een geslaagde thriller in combinatie met een geweldige schrijfstijl.

Eerst en vooral vind ik de titel zeer goed gekozen en ik vind het geweldig dat je pas doorheen het verhaal begint te begrijpen waar de titel op slaat. En dat heeft de auteur mooi opgebouwd door redelijk lang te wachten met haar verklaring. Niet alleen de opbouw naar de titelverklaring toe, maar ook de opbouw van het verhaal zelf zit sterk in elkaar. Ze is karig met het geven van informatie, maar het is net voldoende om de lezer naar het puntje van zijn stoel te duwen en vol spanning te laten verder lezen wat er gaat komen. Zo zorgt Visser ervoor dat ik erg nieuwsgierig was naar de volgende bladzijde en het boek niet kon wegleggen. En ik moet toegeven dat ik enkele keren bij mezelf dacht: als er nu iemand gilt, dan vlieg ik een meter de lucht in…

Pas tegen het einde van het boek werd het duidelijk wie de dader was en waarom. Doorheen het hele verhaal had ik geen flauw idee en ik was erg verrast. Het einde daarentegen vond ik eigenlijk niet zo goed. De cirkel is wel rond; de dader en het motief zijn duidelijk, de lezer weet wat er is gebeurd… Maar ik vind het einde nogal plots. Maar dat verandert niets aan het feit dat ik dit boek aan iedereen zou aanraden.

En een thriller is natuurlijk pas een thriller als elke zin, elk woord en elke letter op de juiste plaats staan. Visser is een kei als architect van zo’n puzzel. Een heerlijk onvoorspelbare thriller waarin je wordt meegesleurd tot de allerlaatste bladzijde. Voor de iets bangere mensen onder ons: geen boek om ’s nachts in je bed te lezen!

Vreemden in de nacht / Judith Visser / Uitgeverij Ambo Anthos / 2014 / 308 pag. / ISBN 9789041423740

No Comments

Post a Comment