Het boek De Beslissing van Britta Böhler speelt zich af in 1936 en beslaat drie dagen. De schrijver Thomas Mann heeft zojuist een open brief gestuurd naar zijn uitgever waarin hij zich openlijk tegen het regime van de nazi’s keert. Hij twijfelt echter nog of hij de brief moet laten drukken, onder andere omdat hij bang is dat zijn boeken verboden worden in Duitsland en hij daarmee zijn lezers kwijt raakt.

Thomas Mann is natuurlijk een bekende auteur in de literatuurgeschiedenis, en dit is belangrijk om te weten voordat je aan het boek begint. Vooral aan het begin van het verhaal wordt er weinig losgelaten over Mann, waardoor je als onwetende lezer soms niet door hebt hoe belangrijk zijn beslissing -zijn brief wel of niet te publiceren- is en hoeveel invloed deze beslissing kan hebben. Hij is immers ook erg beroemd in het buitenland, en ontving in 1929 de Nobelprijs voor de literatuur.

Hoewel dit boek dus op echte gebeurtenissen gebaseerd is, lijkt het niet altijd even nauwkeurig. Zo wordt Thomas geschetst als een liefhebbend echtgenoot, terwijl uit zijn dagboeken duidelijk is te merken dat Thomas zelf bisexueel is en het moeilijk heeft met zijn liefde voor mannen. Deze twijfels worden echter volledig weggelaten in het boek. Ook lijkt Thomas Mann in zijn dagboeken erg zeker over zijn besluit de brief te publiceren, terwijl het in De Beslissing juist draait om zijn besluitloosheid hierover.

De eerste helft van het boek is moeilijk om te lezen, vooral omdat er weinig gebeurt en de schrijfster er vanuit gaat dat de lezer al vrij veel weet over Thomas Mann. Ergens halverwege het boek kom je echter steeds meer te weten over de gevoelens en twijfels van Mann en zijn gebleven liefde voor Duitsland ondanks het nazi-regime. De druk van zijn kinderen Erika en Klaus worden dan ook steeds duidelijker, waardoor het boek steeds lekkerder leest. Het boek eindigt echter heel voorspelbaar, waardoor er ook wel sprake is van een anticlimax.

Al met al is dit een middelmatig boek. Het begin is moeilijk te lezen en het verhaal lijkt niet waarheidsgetrouw, maar daar staat tegenover dat halverwege het boek Mann een interessanter personage wordt met wie je mee kunt leven. Dit maakt het alleen een aanrader als je zelf al wat weet over Thomas Mann en graag meer over hem wilt lezen.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
De beslissing / Britta Böhler / Uitgeverij Cossee / 2013 / 176 pag. ISBN 9789059364318

No Comments

Post a Comment