De zeventienjarige Sasja Naimann is geboren in Moskou, verhuist naar Berlijn en heeft twee grote dromen in haar leven. Haar eerste droom is om een boek over haar moeder te schrijven; en haar tweede droom is om haar stiefvader te vermoorden.

Het 231 pagina tellende debuut Sasja’s wraak van Alina Bronsky vertelt Sasja’s leven in een achterstandswijk. Ze leeft daar samen met haar stiefbroertje en stiefzusje en een Russische vrouw die hen verzorgt.  Haar vader is uit beeld en haar moeder en nieuwe vriend zijn net vermoord door haar stiefvader, Vadim. Het is Sasja’s grote droom om wraak op hem te nemen door hem terug te pakken en de wereld te vertellen over het trieste verhaal van haar moeder door een boek te schrijven.

Sasja’s plannen worden ambitieus en groots verteld, maar de daden komen er niet van. Ze doet eerst en denkt pas later. Ze stopt met school, heeft geen werk en zit maar vast in de gedachte dat haar wraakpogingen succesvol gaan worden. Ze is roekeloos en onvoorzichtig; ze verleidt de redacteur van de krant die over Vadim publiceert, gaat naar bed met zijn zoon en rolschaatst, in het donker, over het midden van een drukke weg; met alle gevolgen van dien.

Aan de ene kant lijkt Sasja een sterke, onoverwinnelijke en vastberaden vrouw, maar er is duidelijk te zien hoeveel moeite ze heeft met het leven. Ze zit vast in een vicieuze cirkel van verkeerde keuzes en doelen en slaat alle hulp uit radeloosheid af. Zal het haar uiteindelijk lukken om haar dromen te verwezenlijken, of is het daar al te laat voor?

Sasja’s wraak begint met veel spanning en sensatie en het lijkt een belovend wraakverhaal te worden, maar uiteindelijk is dat het toch niet geworden. Sasja blijft, helaas, steeds de verkeerde keuzes maken en steeds als je verwachtingsvol de pagina omslaat, stelt ze je weer teleur. De schrijfstijl van Alina is gejaagd, alsof ze het er allemaal maar even snel uit heeft gegooid. Deze schrijfstijl en de hoop dat het toch nog spannend wordt, zorgen er wel voor dat je het boek snel uit hebt.

Sasja’s wraak / Alina Bronsky / Uitgeverij De Geus / 2014 / 231 pagina’s / ISBN 9789044518405

No Comments

Post a Comment