Mooi, maar melancholisch coming of age-verhaal
Dat opgroeien en volwassen worden erg lastig, maar tegelijkertijd ook leuk is, beschrijft Eva Kelder op een goede manier in het boek Het leek stiller dan het was. Haar debuutroman is een coming of age-verhaal over een bijzonder meisje van Vlieland. Eva Kelder debuteert met dit boek en laat hiermee meteen haar kwaliteiten als schrijfster zien.

Hoofdpersoon in Het leek stiller dan het was is Seije, een roodharig meisje dat geboren en getogen is op Vlieland. Ze heeft een bijzondere, aparte band met haar alleenstaande moeder, die anders is dan de meeste moeders. Op het Waddeneiland heeft ze één vriend, Teun. Die wijkt nooit van haar zijde. Los van elkaar zijn ze buitenbeentjes, maar samen vormen ze een onafscheidelijke tweetal. Ze besluiten daarom ook Vlieland te verlaten en na de middelbare school in Edinburgh te gaan studeren. Daar ontmoet Seije Daniel, haar grote liefde. Samen met hem vertrekt ze naar New York, om te promoveren aan een prestigieuze universiteit. Dit doet haar vriendschap met Teun en eigenlijk haar hele leven, ingrijpend veranderen. Ze verliet Vlieland om alles achter zich te laten, maar pas in New York komt ze zichzelf weer tegen.

Eva Kelder neemt de tijd om over Seije en haar leven te vertellen. Dat komt het verhaal ten goede, want ze kan erg beeldend vertellen. De locaties die naar voren komen in het boek, worden prachtig beschreven. De duinen van Vlieland, het regenachtige Schotland; Eva Kelder neemt de lezer écht mee naar al deze locaties. Op een bijna poëtische manier beschrijft ze het leven van Seije en dat wat ze meemaakt. Helaas blijft de toon erg droevig, wat ervoor zorgt dat het een melancholisch boek wordt.

‘Het was een mooie zomer, een van moeiteloos bedrog. Die zomer waarin we eindexamen deden. Een zomer waarvan je jezelf voorhield dat hij zonder einde was. Een zomer die de lucht licht maakte, de dagen deed scheren als de meeuwen boven je hoofd. Vallen, duiken. Pijnloos. Zonlicht en zand in het gleufje tussen mijn borsten, waar nog nooit iemand aan gezeten had.’

Eva Kelder zet in Het leek stiller dan het was twee bijzondere personages neer, Seije en Teun. Als lezer ga je meeleven met deze twee personages. Dit komt niet alleen door de manier waarop Eva Kelder de karakters neerzet, maar ook door de soms wat geheimzinnige toon in het verhaal. De lezer wordt samen met Teun en Seije volwassen.

Met Het leek stiller dan het was heeft Eva Kelder een droevig, maar mooi coming of age-verhaal neergezet. Op een originele, maar herkenbare manier vertelt Kelder over het volwassen worden en het achterlaten van je jeugd. Dit doet ze door middel van poëtische beschrijvingen en de twee bijzondere personages, Seije en Teun.

Deze recensie is geschreven door Pim Lammers, 20 jaar, student Politicolgie aan de Universiteit van Amsterdam. Pim won in 2013 WriteNow Amsterdam!
Het leek stiller dan het was / Eva Kelder / Uitgeverij Meulenhoff / 2014 / 282 pag. / ISBN 9789029089005

No Comments

Post a Comment