Het boek Blind Verleden is het tweede deel in de serie van Ursula Poznanski over politierechercheur Beatrice Kaspary. Op een camping worden twee lichamen gevonden, en hoewel de man en vrouw elkaar niet leken te kennen waren ze allebei lid van dezelfde poëziegroep op internet. Beatrice en haar collega Florin Wenniger proberen met een valse identiteit via facebook de groep binnen te dringen en zo achter de waarheid te komen. Er overlijdt echter al snel een derde lid van de groep.

Bij een tweede deel is het altijd moeilijk om aan de verwachtingen te voldoen, zeker als het eerste deel zo goed was als het eerste boek over Beatrice, Vijf. Bij dat deel kon je als lezer nauwlijks het boek wegleggen, al helemaal omdat het verhaal op het einde ondraaglijk spannend werd. Als je puur naar de spanning kijkt stelt Blind Verleden teleur. Die relatieve afwezigheid van spanning komt vooral door de m.i. langdradige Facebook-gesprekken die weinig weggeven over de moordenaar. Hoewel er wel al snel drie lijken zijn, en de dreiging van meer, lijkt er nooit een erge druk op de rechercheurs te liggen. Ook is het idee van een moord met als enige link Facebook niet heel origineel, waar de caches in Vijf zorgden voor een hele speurtocht met extreme tijdsdruk.

Blind Verleden heeft echter ook een pluspunt dat Vijf niet had. Het privé leven van Beatrice wordt een stuk interessanter en beslaat ook een groter deel van het boek. Vooral haar relatie met Florin wordt op scherp gezet en de twijfels van Beatrice over deze situatie maken haar een veel menselijker personage.

Wat net zoals in Vijf goed is is de onverwachte wending aan het einde van het boek waarbij zowel de moordenaar(s) en de motieven heel anders blijken dan je oorspronkelijk dacht. Alleen dat al maakt Blind Verleden zeker een goed boek. Maar je komt tóch altijd in de verleiding te vergelijken, en dan is Vijf een betere thriller. Dit boek laat echter een andere interessante kant zien van de hoofdpersoon en na het lezen van het verhaal verlang je dan toch weer naar het volgende boek.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
Blind verleden / Ursula Poznanski / vertaald door Bonella van Beusekom / Uitgeverij Cargo-De Bezige Bij / 2014 / 400 pag. / ISBN 9789023482284

No Comments

Post a Comment