Vrank van Houten heeft het als beroemde radio-dj goed voor elkaar. Hij heeft een vrouw, twee kinderen, een ruim salaris en een stem die overal herkend wordt. Naast zijn show in de middaguren, heeft hij ook zijn eigen misdaadprogramma op de radio waarin hij samen met zijn collega en goede vriend Walter verschillende (moord)zaken bespreekt. Maar zijn leven komt er ineens heel anders uit te zien als hij wordt benaderd over een oude onopgeloste misdaadzaak. Vrank besluit zich op deze zaak te storten en de waarheid aan het licht te brengen. Maar zijn zoektocht verloopt niet zonder gevaar…

Op het eerste zicht heeft dit boek de dingen die we van een thriller verwachten: goede titel, opvallende cover en een prikkelende achterflap. Ook de veelbelovende tekst op de cover, ‘een verslavende bestseller’, doet de verwachtingen hoog oplaaien. En dat is het gevaar met zulke aanprijzingen. Als de verwachtingen van de lezer hoog liggen, worden ze vaak niet helemaal ingelost…

Het verhaal begint vrij rustig, zonder al te veel speciale of ingrijpende gebeurtenissen. En het duurt zelfs redelijk lang voor er echt iets gebeurt dat de spanning opdrijft, iets té lang naar mijn gevoel. Daardoor is het boek niet erg spannend. Ik kreeg als lezer niet het gevoel dat ik moest verder lezen omdat ik moest weten wie de dader was en wat zijn motief was. Voor mij is dat toch essentieel voor een goede thriller: het boek niet kunnen wegleggen en op het puntje van je stoel zitten. Dat gevoel ontbrak. Ik moet toegeven dat het einde dit gevoel absoluut wel bevatte. Alsof de auteur de spanning en snelheid van het hele verhaal in de laatste 40 bladzijden heeft gestoken.

Het verhaal leest wel vlot en aangenaam weg. De auteur heeft een zeer luchtige stijl van vertellen waardoor de gebeurtenissen minder zwaar drukken dan ze eigenlijk zijn. In sommige hoofdstukken is dit zeker een pluspunt, maar soms moeten de gebeurtenissen ook zwaar genoeg zijn om de spanning erin te houden. In bepaalde passages werd de auteur zo luchtig dat de spanning, die wel aanwezig was, verdween als sneeuw voor de zon door de schrijfstijl. Van Inkel wisselt het onderzoek af met hoofdstukken over het liefdesleven van zijn hoofdpersonage. Deze erotisch getinte scènes worden uitvoerig beschreven, maar duren net iets te lang om de spanning van het misdaadonderzoek vast te houden.

Dit boek is daarom minder geschikt voor de echte thrillerliefhebber. Maar voor de mensen die willen kennismaken met dit genre, is dit goed verteerbare verhaal een mooie start.

Kortsluiting / Jeroen van Inkel / Uitgeverij Anthos / 2014 / 272 pag. / ISBN 9789041422163

No Comments

Post a Comment