Er is iets vreemds met Sasja. Zijn het haar twee dromen? Waarvan Vadim vermoorden de eerste is en een boek schrijven over haar moeder de tweede. Of is het haar manier van doen, wat ze denkt en zegt?

Sasja is een zeventien jarig meisje dat met haar gezin van Rusland naar Berlijn is verhuist. Hier woont ze nu met haar broertje, zusje en tante Maria. Sasja heeft een grote mond en vreemde gedachtes; waar ik me eerlijk gezegd soms best bij aan kan sluiten. Het zijn van die dingen die je niet durft toe te geven dat je ze ook wel eens hebt gedacht:  “.. hoe ze een gat in de grond groeven, hoe Anton de hamster en zijn ingewanden met blote handen bij elkaar raapte en in de kuil liet zakken.. , nu loop ik altijd langs die  plek, .. , elke keer vecht ik tegen de perverse wens om de hamster op te graven en te bekijken”.

Aan de ene kant is dit boek enorm realistisch omschreven; bijvoorbeeld de achterbuurt waar ze in leeft. De flat waar ze woont wordt duidelijk omschreven en de mensen die er in wonen zijn bijna levensecht. De gebeurtenissen zijn echter niet realistisch, natuurlijk kan het gebeuren dat je wordt lastig gevallen door jongens op straat; dat je binnen een paar uur besluit de liefde te bedrijven met een vreemde jongen en dat je om de een of andere reden altijd onaardig doet tegen je lieve aardige tante. Alle situaties laten wel goed Sasja’s (vervelende) karakter zien, maar ik kan niet geloven dat een meisje van zeventien werkelijk deze dingen doet, zegt en denkt.

Een opvallend onderwerp in het boek is seks. De manier waarop er over gesproken wordt is opmerkelijk. Waarschijnlijk omdat Sasja’s beeld van de ‘liefde bedrijven’ door elkaar gegooid is door haar nare jeugd. Maar het gaat er bij mij nog niet helemaal in dat een meisje van zeventien zo dom kan zijn wat betreft het ‘verder’ gaan. Ze laat zich gebruiken maar tegelijkertijd ook weer niet. Ze vindt Volker een leuke aantrekkelijke oudere man, weet hem binnen een paar dagen te verleiden maar wil vervolgens niet verder gaan. Misschien dat dat ook wel iets heeft te maken met het feit dat ze hem net heeft vertelt dat ze zijn zoon zojuist ontmaagd heeft..

Het is een boek over keuzes maken, over omgaan met de consequenties van je daden en leren met je verleden om te gaan.. Want je verleden echt achter je laten blijkt nog een hele opgave.

Lees hier de mening van onze redacteur Nicky over dit boek.

Sasja’s wraak / Alina Bronsky / Uitgeverij De Geus / 2014 / 231 pagina’s / ISBN 9789044518405

No Comments

Post a Comment