Jack Preston is een doodnormale kerel uit het Engelse dorp Alstead, van jongs af aan geïnteresseerd in sleutelen aan auto’s. Hij kan het dan ook niet geloven als hij van Team Lotus een brief krijgt waarin hij wordt uitgenodigd om te komen werken voor het Team. In mei 1968, in Monte Carlo, verandert zijn leven. Door een ernstig ongeval ligt hij maanden uit de running. Het enige waar hij aan kan denken is de prachtige actrice, Deedee, die hij bij het ongeluk gered heeft van verminking en de roem die hem ontegenzeggelijk ten deel zal vallen. Jacks maanden van herstel zijn doordrenkt met verwachting, verlangen, hoop. Hij weet zeker dat zijn heldendaad niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Het eerste hoofdstuk in Monte Carlo is geweldig, het is een begin dat je gelijk aanspreekt. Het moment vlak voordat Jacks leven zal veranderen is met prachtig gekozen woorden omschreven en maakt indruk. Kleine details die zodra de ellende in volle gang is waarschijnlijk nooit meer van belang zullen zijn, maar die dit korte moment extra gewicht geven. De woorden wekken sympathie op voor Jack. Het hoofdstuk is een voorbode van de rest van het boek. Korte hoofdstukken met slechts de noodzakelijke beschrijvingen, met ruimte voor je eigen gedachten, terwijl je ondertussen wel precies kunt volgen hoe Jack zich op dat moment voelt.

Mooi is om te merken hoe de teleurstelling, het uitblijven van de onafwendbare roem of in ieder geval het teken van DeeDee waar Jack nog steeds op wacht, hem verandert. Verwachting en hoop veranderen in teleurstelling, wanhoop en misschien zelfs wat waanzin. Jack is alleen nog maar bezig met het ongeluk en de actrice. Nadat het optreden van Deedee in een bekende talkshow niet resulteert in een bedankje, wat daarop weer leidt tot ongelovige dorpsgenoten, en hij nog steeds geen brief heeft ontvangen waarin zij hem aanspreekt, escaleert zijn wanhoop. Akelige gedachten, onverantwoordelijke acties. Niet iets wat je in eerste instantie van Jack zou verwachten. Ondanks dat zijn vrouw Jack meer begeert dan ooit, kan hij steeds maar niet geloven dat dit zijn leven zal zijn. Met steeds grotere risico’s, niet alleen met zichzelf, geeft hij zich over aan het lot. Hoe lang dat goed gaat is maar de vraag.

Peter Terrin is zuinig met woorden en gebruikt ze alleen als ze echt nodig zijn om de prachtige zinnen te vormen die tezamen het bijzonder gevoelige verhaal van Jack moeten vertellen.

Monte Carlo / Peter Terrin /  Uitgeverij De Bezige Bij / 2014 / 174 pag. / ISBN 9789023485193