Op een warme dag in juni vindt een groepje tieners het lijk van een jong meisje in de rivier de Main. Het onderzoek verloopt moeizaam want er wordt niemand met haar signalement vermist en daarom valt haar identiteit niet vast te stellen. Wel is duidelijk dat er een drama van jarenlange zware mishandeling heeft plaatsgevonden. Mogelijk is er een verband met de tv-verslaggeefster die op het punt stond een grote onthulling te doen. Zij ontdekt dat ze met zeer gevaarlijke mensen te maken heeft. En dan is er nog Emma, die zich zorgen maakt om het bizarre gedrag van haar vijfjarige dochter.

Een duistere cover: check. Een mysterieuze titel: check. Een spannend verhaal: check. Kortom, dit boek heeft alles wat een goede thriller op het eerste zicht nodig heeft. Nochtans komt het verhaal traag op gang. Er zijn in het begin te veel personages, waardoor het als lezer enorm moeilijk wordt om ze allemaal uit elkaar te houden. Daarbij komt dat de hoofdstukken erg kort zijn. Voordat ik als lezer mij heb ingeleefd in een personage en me kan herinneren wat er in het vorige hoofdstuk met hem of haar is gebeurd, wordt deze verhaallijn alweer onderbroken om over te gaan op een ander personage. Dat zorgt in her begin voor verwarring, waardoor het verhaal chaotisch overkomt.

Naarmate het verhaal vordert, leer je de personages stuk voor stuk beter kennen. Je merkt dat ze allemaal op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn en dat ze de rest beïnvloeden. En vanaf dat moment was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en kon ik het boek niet meer wegleggen. Ook de verschillende zaken waar de inspecteurs dag en nacht aan werken, lijken met elkaar verbonden te zijn. Je zoekt als lezer ijverig mee naar een verband en valt van de ene verbazing in de andere.
Neuhaus heeft duidelijk heel goed nagedacht over de verschillende personages en hun rol in het geheel. Ze laat de verhaallijnen meesterlijk samenkomen en wacht met de ontknoping tot het allerlaatste moment. Als lezer kan je enkel op het puntje van je stoel gaan zitten en in één ruk lezen tot het einde.
Het verhaal leest ook erg vlot. De auteur hanteert een aangename schrijfstijl en schrijft gewoon heel erg goed van begin tot einde.

Boze wolf is een thriller die helaas wat traag op gang komt en een beetje te complex is in het begin. Maar eenmaal je de personages beter leert kennen, lees je deze pageturner in één ruk uit. Nele Neuhaus heeft een ingenieuze thriller geschreven die zeker zal aanslaan bij thrillerliefhebbers.

Boze wolf / Nele Neuhaus / Uitgeverij Q (Querido) / 2014 / 471 pag. / ISBN 9789021454801

No Comments

Post a Comment