Zoals waarschijnlijk velen onder ons, ben ik ook een echte vakantielezer. In de zes weken waarin we genieten van onze huiswerkloze dagen, verslind ik zo’n 25 boeken. Het boek Als ik blijf van Gayle Forman kwam ook aan bod. Het reeds verfilmde boek sprak mij na het zien van de trailer nóg meer aan.

Mia is een zeventienjarige talentvolle celliste, met uitzonderlijk stoere ouders en een schat van een broertje, Teddy. Ze is opgegroeid met muziek om haar heen, wat ook niet anders kan met een vader als muzikant. Geheel onverwachts wordt ze op een dag verliefd op de klank van de cello en sindsdien kan ze niet meer zonder. Niet alleen is muziek haar passie en wil ze graag naar het conservatorium Juilliard in New York, het is ook waarom haar vriendje Adam haar zo bewondert. Mia is niet populair, sommigen noemen haar zelfs een nerd, maar dat maakt haar niet uit. Ze heeft een beste vriendin, Kim, en een wél populair vriendje en dat is genoeg. Bovendien is ze waarschijnlijk de enige puber die het fijn vindt om met haar gezin tijd door te brengen. Klinkt als een goed leven, toch ? Op een dag komt daar echter een einde aan. Bij een ernstig auto-ongeluk raakt ze haar ouders en broertje kwijt en hangt haar eigen leven aan een zijden draadje. Mia raakt in coma, maar kan op de een of andere manier buiten haar lichaam de toestand observeren. Terwijl iedereen die van haar houdt op zijn eigen manier haar terug probeert te halen, is de keuze aan Mia: Blijft ze, of niet ? If I stay…

Het boek leest als een trein en ik had het dan ook in één ruk uit. Het boek bestaat uit flashbacks en het heden dat zich afspeelt in het ziekenhuis. Er ontstaat echter totaal geen verwarring over in welke tijd je je nu bevindt. De hoofdlijn van het verhaal speelt zich maar in twee dagen af, maar door alle flashbacks beleef je in 209 bladzijdes de kern van het leven van Mia. Je leert niet alleen háár kennen, maar ook haar muziek. Oké, misschien zit het boek af en toe vol met clichés en is het einde een klein beetje voorspelbaar; ik kan er mee leven. Want ook al kan je het einde een ‘happy end’ noemen, erg happy is het niet. Ik denk dat dat het succes is van Gayle Forman. Ze weet een sfeer te creëren waarbij de lezer door het boek heen gaat voelen wat Mia voelt: geen enkele optie is beter dan de andere. Aangezien het verhaal verteld is vanuit het perspectief van Mia, volg je haar gedachten en merk je dat haar keuze tussen leven en dood steeds veranderd.

Binnenkort komt de film ‘If I stay’ uit. Ik heb zo’n gevoel dat ik de film mooier ga vinden dan het boek. Het blijft een aparte situatie waarin Mia zich bevindt en ik denk dat het beter uit te leggen is door middel van beeld. Kortom, ik ben héél benieuwd wat regisseur R.J. Cutler van dit aangrijpende boek heeft weten te maken.

Deze recensie is geschreven voor Marije Tel, 16 jaar, VWO-leerlinge van het Pascal College in Zaandam
Als ik blijf / Gayle Forman / Vertaald door Willeke Lempens / Uitgeverij New Books bv / 2011 / 223 pag. / ISBN 9789044330175

No Comments

Post a Comment