Audrey ontmoet Tim op haar eerste werkdag als receptioniste bij een modellenbureau. Ze voelt zich daar een beetje misplaatst en ongemakkelijk, maar met Tim wordt ze vrienden. Hij blijkt net begonnen te zijn met een realityshow over zijn leven en hij vraagt of hij Audrey ook mag filmen. Ze is een grote fan van realityshows dus ze stemt enthousiast toe, maar ze weet niet dat Tims tweelingbroer Bas ook onderdeel van de serie is. De broers wisselen elkaar af op dates en laten Audrey geloven dat ze een relatie heeft met één jongen in plaats van twee. Ondertussen gaat Tim haar steeds leuker vinden en begint hij te twijfelen of zijn plan wel zo goed was.

Dubbelspel is een chicklit, dat ten eerste. Het is precies zo geschreven als ik me bij een chicklit voorstel. Stiekema heeft een vlotte maar eenvoudige schrijfstijl en ze zorgde ervoor dat ik in het verhaal gezogen werd. Toen ik eenmaal aan het boek begonnen was, bleef ik maar doorlezen en had ik het ook zo uit. Soms vloog Stiekema wel een beetje uit de bocht, zoals in een passage waarin Audrey vertelt hoe prettig ze het wel niet vindt om een paprika te snijden.

Ik vond de verhaallijn heel origineel en de meeste gebeurtenissen waren niet echt voorspelbaar. Je wist wel welke kant het verhaal ongeveer opging, maar de manier waarop vond ik vaak toch verrassend. De karakters ontwikkelden zich daarentegen helemaal binnen de lijntjes. Het boek bevat naast de verhaallijn van Audrey ook die van Tim, haar baas en haar beste vriendin Nicky. De hoofdstukken waarin Tim aan het woord kwam zorgden ervoor dat het verhaal meer perspectief kreeg en dat je Tim ook leuk bleef vinden. Ik vond het jammer dat Tim vanaf het begin al zijn twijfels had over zijn show, al op de eerste bladzijde wordt dat duidelijk. De stukken over Audrey’s baas waren wel belangrijk voor het verloop van het verhaal, maar dat had ook op een minder ingewikkelde manier verwerkt kunnen worden. De lijn van Nicky vond ik onnodig en irrelevant, alsof het ertussen gepropt was om het boek dikker te maken en Audrey extra zielig te maken.

Ik vind Dubbelspel een leuk boek, dat zich prima leent om in één ruk uitgelezen te worden en waarbij je niet veel hoeft na te denken. Het is niet bijzonder technisch of mooi geschreven, maar dat is ook niet altijd het belangrijkste. Ik vond het verhaal heel leuk bedacht en was benieuwd hoe het zou aflopen. Als je even wilt ontspannen of geen zin hebt in iets zwaars, is Dubbelspel een heel goed boek om te lezen.

Deze recensie is geschreven door Laure Dijkstra, 17 jaar, 6 VWO-scholiere van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
Dubbelspel / Eline Stiekema / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014 / 283 pagina’s / ISBN 9789021809731

No Comments

Post a Comment