Engeland in 1437: we hebben niet meer te maken met een sterke en strijdlustige koning. Nee, Henry VI is koning. Overdreven vroom met zwakke gezondheid en geest. Al met al een zwakke incompetente koning. De regering wordt overgelaten aan Derry Brewer, spion van de koning, en William de la Pole, graaf van Suffolk. De Franse grondgebieden staan onder druk en ook is er nog het gevaar Richard Plantagenet, graaf van York met een sterke claim op de troon, die vindt dat Engeland geleid moet worden door een sterke vorst. Er hangt dreiging in de lucht, maar als Henry trouwt met Marguerite van Anjou, Anjou is een gebied in Frankrijk, gaat alles mis. Overal breekt opstand uit. Het is een storm.

De Rozenoorlogen is één van mijn favoriete tijdperken in de geschiedenis. Waar de boeken van Philippa Gregory meer focussen op de romantiek uit deze periode (boeken die ik ook heb verslonden), zien we hier dan eindelijk actie en intrige. De vormgeving van Stormvogel is prachtig. Het is een stevige hardcovereditie met stamboom en landkaart. Ook staat er achterin een historische verantwoording, waaraan we kunnen zien dat Conn Iggulden geprobeerd heeft niet te veel af te wijken van de werkelijkheid, zoals die is overgeleverd. Dit waardeer ik altijd erg in historische romans.

Stormvogel omvat verschillende verhaallijnen van uiteenlopende personages. Zo heb je Marguerite, beginnend als meisje en eindigend als echte koningin. Maar ook de eervolle graaf van Suffolk, de sluwe Derry Brewer en de wraakzuchtige Jack Cade. Deze verhaallijnen zijn allemaal mooi in elkaar verweven en belichten ieder een ander perspectief gedurende de moeizame regeerperiode van Henry VI. Het was niet verwarrend of te veel, het was precies goed. Ook hebben we Richard van York als subtiele slechterik en ik vond hem ook erg goed uitgewerkt. De man is kil en gaat alleen voor eigen gewin, maar hij is niet ultiem slecht. Want geef toe, ergens moet je hem toch wel gelijk geven?

De schrijfstijl is helder en grijpt je vast, sleurt je in het verhaal, zorgt dat je toch verder en verder wilt lezen en eindigt in een climax waarin alle verhaallijnen samen komen. Het is iedere pagina lezen waard. Maar toch eindigt het verhaal van Henry VI niet bij Stormvogel. Want de Rozenoorlogen zijn nog lang niet voorbij.

Ik kan niet anders dan lovend zijn over Stormvogel. En niet alleen omdat ik een fan ben van deze periode. Nee, het verhaal weet de sfeer van de periode fantastisch over te brengen en de lezer aan zich te binden. Een aanrader voor iedereen die van historische romans houdt, maar ook fantasy fans (zoals van Game of Thrones) zullen smullen van dit verhaal. De Rozenoorlogen vormden niet voor niets een inspiratiebron voor George R. R. Martin.

Deze recensie is geschreven door Sanne van den Berg, 19 jaar en tweedejaars studente Econometrie en Operationele Research aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
De Rozenoorlogen (serie) / Stormvogel (deel 1)/ Conn Iggulden / Vertaling door VOF De Taalscholver / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2013 Engels, 2014 Nederlands / 510 pag. / ISBN 9789021809779

No Comments

Post a Comment