Mijn boekenkast puilt nog steeds uit met ongelezen boeken, nog 42 om precies te zijn. Volgens mijn GoodReads 2014 Reading Challenge loop ik 3 boeken achter, dat komt mede door Murakami (man, wat is De opwindvogelkronieken dik). Maar toch, als ik een e-mail krijg met de vraag om een mooi boek te recenseren, dan kan ik toch geen nee zeggen en leg ik Murakami even opzij.

Het leek stiller dan het was van Eva Kelder gaat over Seije. Ze groeit op op Vlieland, gaat studeren in Edinburgh en verhuist daarna naar New York. Op het Waddeneiland voelt Seije zich een buitenstaander, maar wel een die kan rekenen op haar beste vriend Teun. Samen gaan ze studeren in Schotland, waar Seije zich eindelijk thuis lijkt te voelen. Wanneer ze door de liefde en haar carrière in New York belandt, lijkt haar zelfvertrouwen echter tot een diepte punt te zakken. In haar debuutroman maakt Eva Kelder het leven niet mooier dan het is, maar ook niet lelijker. Het leven ís soms gewoon heel erg mooi, zeker op een eiland. Maar opgroeien en volwassen worden kan tegelijkertijd ook lastig zijn, zeker als je zo’n afwezige moeder hebt als Seije.

De eilanden in het boek nemen een net zo belangrijke plaatst in als bijvoorbeeld Seijes beste vriend en haar moeder Fenna. Het zijn personages met elk hun karakteristieke eigenschappen en je gaat van ze houden alsof het echte mensen zijn. Mensen die je heel graag wilt bezoeken. Het leek stiller dan het was is tussen de regels door een reisgids. Niet direct een die je vertelt waar je koffie moet drinken, maar wel een die je vertelt waarom je moet gaan. Ik wil ook door New York struinen en een mooie galerie tegenkomen of met een fles wijn in een duinpan op Vlieland de nacht zien vallen. Want niet het meest hippe restaurant maakt een eiland geliefd, dat is gewoon het eiland zelf.

Eva Kelder schrijft mooi, heel mooi en zonder ruis. Dat zorgt voor een prachtig en helder geschreven roman. Of zoals Lucky Fonz III het zegt: “Eva Kelders verhalen zijn precisiebommetjes; luchtig, trefzeker en genadeloos.” Het is zo fijn om alleen maar iets te lezen wat er daadwerkelijk toe doet. Er is geen overbodige modder waar je je doorheen moet werken. Waren alle boeken maar zo helder en mooi als Het leek stiller dan het was.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 26 jaar en afgestuurd aan de HvA – Media, Informatie & Communicatie
Het leek stiller dan het was / Eva Kelder / Uitgeverij Meulenhoff / 2014 / 282 pag. / ISBN 9789029089005

No Comments

Post a Comment