Muze is een deels autobiografische , muzikale liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in Enschede en New York.

Esma is een jonge vrouw die smacht naar een groots leven. Alleen is haar leven aan het begin nog niet heel erg boeiend. Ze werkt voor een streek krant en schrijft over nietszeggende dingen zoals het parkeerbeleid in de gemeente. Op haar werk wordt ze omringt door naar top 40 luisterende mannen in fleecetruien, die allesbehalve spannend zijn. Ze wil ontsnappen aan het middelmatige leven en op zoek naar avontuur en uitdagingen. Dan ontmoet ze Daniël, hij lijkt haar redding te zijn. Hij is een jonge Amerikaanse gitarist die aan het begin van zijn carrière staat. Hij heeft dezelfde muzieksmaak en lijkt al haar dromen waar te maken. Ze gaat met hem mee naar zijn optredens en hun romance voert hen langs alle nachtclubs van Europa en uiteindelijk naar New York.

Daniël lijkt de ideale droomman te zijn voor Esma. Toch zijn er af en toe twijfels, maar die neemt ze voor lief, omdat het leven samen met een muzikant gewoon heel anders is dan een standaardrelatie. Zeker de afstand en de lange periodes dat ze elkaar niet kunnen zien of de vele reizen die ze moeten maken om soms even bij elkaar te kunnen zijn, hebben uiteindelijk hun ‘’uitwerking’ op de relatie. Toch besluit Esma uiteindelijk om voorgoed de oceaan over te steken en haar huis en baan in Nederland op te zeggen. Ze verhuisd naar New York en trekt bij Daniël in. Vanaf dit moment lijkt het voorgoed mis te gaan. Zal Esma zich staande weten te houden? Hoe verhoudt ze zich tot haar grote liefde? En, hoe erg trekt haar oude leven, daar in Europa…

Ik vindt Muze een supergoed boek. Vanaf het begin zit je direct in het verhaal. Je krijg eerst een soort inleiding over de ouders van de hoofdpersoon, waardoor je al door hebt dat muziek een grote rol speelt in dit verhaal en binnen het gezin. Vervolgens lees je het verhaal vanuit de ik-persoon, waardor je heel dicht bij de emoties en gevoelens van Esma komt. Ik vind het zelf altijd heel prettig lezen, als een verhaal op deze manier is verteld. Het trekt je direct dieper het verhaal in en zorgt ervoor dat je door wilt lezen. Mede dankzij de vlotte schrijfstijl, lees je het boek vrij snel uit.

Ik heb genoten van het boek, het verhaal, de schrijfstijl, de beschreven emoties, de achterliggende gedachtes. Kortom het boek is gewoon een compleet top boek en zeker een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Muze / Esma Linnemann / Uitgeverij Atlas Contact / 2014 / 256 pag. / ISBN 9789025443092

No Comments

Post a Comment