Lees de titel van het boek. Kijk naar de cover. Wat verwacht je? Een grappig verhaal met een diepere betekenis? Een hilarische satire op de moderne wereld, zoals op de achterkant van het boek beschreven staat? Nou, ik kan je verzekeren: als je met die verwachting het boek gaat lezen, kom je bedrogen uit.
De titel zegt het eigenlijk al: het verhaal gaat over een fakir die een wonderbaarlijke reis onderneemt, doordat hij vast komt te zitten in een IKEA-kast. Onderweg komt hij nog wat mensen tegen waarmee hij enkele bijzondere, vaak nogal bizarre voorvallen beleeft.

Begrijp me niet verkeerd, het boek is echt grappig. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik hardop zat te grinniken om de een of andere flauwe grap. Het verhaal is lekker vlot geschreven, springt van de hak op de tak zonder dat het hinderlijk wordt en bevat lekker veel droge humor. Als Romain Puértolas dan echter de ernstige zaken van het verhaal wil belichten, gaat er iets mis. Het lijkt wel alsof er bij het lezen een knopje is omgegaan dat ingesteld is op alles wat met humor te maken heeft en de rest buiten beschouwing laat. Een boek dat zo humoristisch geschreven is, kan je niet meer serieus nemen en normaal gesproken hoeft dat ook niet. Daar is het boek immers niet voor geschreven.

Toch probeert Puértolas de lezer te stimuleren om verder te denken. Dit doet hij door op een “subtiele” wijze maatschappelijke problemen aan te kaarten. Tijdens zijn reis ontmoet de fakir een zestal illegale Sudanezen die hopen een nieuw bestaan op te kunnen bouwen in Engeland. Terwijl de fakir zeer wordt aangegrepen door het verhaal van de Sudanezen, lijkt het voorval voor de lezer nogal uit de lucht gegrepen. Het lijkt erop dat Puértolas het verhaal toch nog een beetje inhoud wilde geven en er daarom maar een paar “serieuze” onderwerpen in heeft gegooid. Dit heeft echter een averechtse werking: het verhaal wordt er juist oppervlakkiger door.

Naast dit negatieve aspect, zou ik het boek toch niet helemaal willen afkraken. Als je zin hebt in een luchtig boek waar je even lekker om kunt lachen, is het boek echt de moeite waard. Als je het niet zo hebt op droge humor en zin hebt in een boek met wat meer diepgang, zou ik daarentegen een ander boek lezen.

Deze recensies is geschreven door Jedidja Stikkelorom, 16 jaar, VWO leerling van het Pascal College in Zaandam
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast / Romain Puértolas / vertaling door Lidewij van den Berg en Katrien Vandenberghe / Uitgeverij / 2014 / 254 pag. / ISBN 9879023482598

No Comments

Post a Comment