Benthe Berg is een doortastende misdaadjournaliste, die samen met haar dochtertje Céline en man Raoul in Ringerdam woont. Op soms wat onenigheid over haar werkuren na, gaat het geweldig met haar gezin. Tot in hun dorp de pedofiel Rick Vrieskoop wordt opgepakt. Terwijl ze denkt dat ze bezig is zijn verhaal als dorpsgenoot met extra kracht op papier te zetten, krijgt ze te horen dat Céline ook slachtoffer is geworden.

Ondanks dat ze er als familie slecht mee omgaan, redt Benthe zich best – voornamelijk door te blijven werken. Toch breekt ze en gaat ze onverantwoord op zoek naar een manier om wraak te nemen. Met én tegen haar eigen familie, de familie Vrieskoop, haar collega’s, buren en de rechercheurs moet ze haar gelijk zien te halen over Rick en zijn familie, cruciale gebeurtenissen en vooral over zichzelf.

In mijn bloed is een toegankelijk boek dat erg prettig leest. Van der Will schrijft vlot, met daarin mooi geformuleerde zinnen verwerkt. Ook zit er een goede spanningsboog in het verhaal. De verhaallijn van pedofiel Rick en zijn familie is spannend opgebouwd en goed uitgedacht. Het is makkelijk om mee te gaan in het verhaal, want Benthe is een sympathiek personage. Ze is direct, open, en doet erg denken aan sterke Scandinavische rechercheurs Sarah Lund (The Killing) en Saga Norén (Bron/Broen) en journaliste Dicte Svendsen (Dicte).

Wat helaas minder aanspreekt zijn de clichés die vooral in de eerste vijftig pagina’s opvallen. ‘We rijden op een weggetje waar je normaal niets te zoeken zou hebben.’ Het interview waarmee het boek begint is met ‘het monster van Voorburg’, genaamd Stefan van Weezel. Iets wat niet afdoet aan de leesbaarheid maar wel aan het verhaal als geheel is de overvloed aan verhaallijnen. Op pagina 30 hebben de problemen zich al opgestapeld, zoals Benthe zelf aangeeft. ‘Een pedo in mijn eigen bekrompen dorp. Samenwerken met de irritantste collega van de redactie. En als toetje een voortvluchtige seriemoordenaar die me nog even bedreigt. Ik weet niet of ik het allemaal nog aankan.’ En dan staat het ergste nog te gebeuren. Ook verslechterd haar thuissituatie, keren alle dorpsbewoners zich tegen haar in de Vrieskoop-zaak, is ze nog niet klaar met haar ex en zijn nieuwe vriendin. Het gevoel dat Benthe beschrijft blijft het hele boek hangen: is het allemaal niet erg veel? Helaas verstoren de bijzaken de rust die het hoofdonderwerp van het verhaal verdient.

Toch heeft Milou van der Will met In mijn bloed een boek geschreven dat leest als een trein en je regelmatig in spanning houdt.

Inmijn bloed / Milou van der Will / Uitgeverij The House of Crime / 2014 / 336 pag. / ISBN 9789044344639

No Comments

Post a Comment