Door social media kom ik vaak boeken tegen die ik anders niet snel opgepakt zou hebben. Zo las ik via twitter dat het boek Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt lovende recensies had ontvangen. Hoewel ik de recensies niet veelzeggend vond, was ik erg nieuwsgierig geworden naar het boek. Vaak koop ik boeken in de winkel waar ik werk, dit boek besloot ik bij een andere boekhandel te kopen. Gewoon voor het creëren van een extra speciaal gevoel.

Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt (voortaan afgekort tot Ohmgotzdhhs) is het tweede boek van de Zweedse auteur Fredrik Backman, die met zijn vorige boek Een man die Ove heet, het best verkochte boek in Zweden van het jaar schreef. In Ohmgotzdhhs draait het verhaal om de zeer slimme zevenjarige Elsa, die door haar hoge intelligentie gezien wordt als betweter. Ze wordt erg gepest op school en haalt het bloed onder de nagels vandaan bij haar juffen en schooldirecteur. Dat ze gepest wordt, wordt voornamelijk gezien als haar eigen schuld: moet ze maar niet zo apart zijn. De oma van Elsa is haar held, want zij neemt het altijd op voor Elsa en verbiedt Elsa om ooit haar excuses aan te bieden aan knurften als de schooldirecteur of zwamneuzen als haar klasgenoten. Gezegd dient te worden dat haar oma geen gemakkelijke tante is: waar ze kan gaat ze tegen het regime in, want oma heeft een hekel aan regels. Roken in het ziekenhuis, wereldbollen gooien naar de schooldirecteur of schieten met een paintballgeweer naar de onderbuurvrouw: ze doet het allemaal.

Oma is de beste (en enige) vriend van Elsa. Voordat ze gaan slapen vertelt oma sprookjesverhalen over Miama of over een van de andere vijf koninkrijken. In deze koninkrijken hoeft niemand normaal te zijn en leven de prachtigste, maar ook de gruwelijkste wezens. Wanneer de oma van Elsa onverwacht overlijdt, laat ze een brief na aan Elsa die ze moet bezorgen aan het Monster, de onderbuurman in de flat die Elsa nog nooit gezien heeft. Elsa begrijpt dat het niet bij het bezorgen van deze brief blijft en bereidt zich voor op een groots avontuur waarin de verhalen uit Miama opeens erg dicht bij de werkelijke wereld komen. Vriendschap, vertrouwen en moed staan centraal in dit boek, waarbij een zevenjarig meisje de leider is.

Elsa is een wijsneus en soms bijna zo erg dat het onwaarschijnlijk wordt. Toch stoorde mij dit geheel niet. Ik hield direct van dit slimme meisje dat een held als oma heeft. Elsa heeft net als veel zevenjarigen superhelden zoals Harry Potter, Spiderman en X-man. Dat Elsa ook daadwerkelijk alle boeken van Harry Potter heeft gelezen, is niet meer dan logisch want wie kent deze boeken – Elsa noemt het kwaliteitsliteratuur – niet? Bovendien is de kennis van Elsa over Transformers en neutronensterren opvallender, nietwaar? Elsa is dan misschien wel betweterig, gelijktijdig probeert ze situaties van meerdere kanten te bekijken. Een eigenschap die bij ‘normale’ zevenjarigen nog niet zichtbaar is. Maar Elsa is dan ook niet normaal, sterker nog: volgens haar oma zijn alle superhelden anders en kunnen alleen zij de wereld veranderen.

Zodra ik was begonnen in dit boek wilde ik weten hoe het verder zou gaan. Het wordt op pakkende manier geschreven en de personages zijn geweldig uitgewerkt. Want naast Elsa en oma, spelen de andere personages uit de flat allemaal een belangrijke rol. Beetje bij beetje kom je meer over deze mensen te weten hetgeen het verhaal sterker maakt. Naarmate het einde naderde, werd ik een beetje verdrietig. Ik wilde dat dit boek nog 300 pagina’s door zou gaan, want ik wilde nog geen afscheid nemen van Elsa en haar buren. Ohmgotzdhhs is bij uitstek het beste boek dat ik dit jaar las!

Deze recensie is geschreven door Bibi Rumping, 23 jaar, student Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg en student Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Bibi heeft haar eigen boekenblog en werkt daarnaast bij een boekhandel.
Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt / Fredrik Backman / vertaler: Edith Sybesma / Uitgeverij Q / 420 pagina’s / 2014 / ISBN: 9789021455792
Tags:

No Comments

Post a Comment