Dit is een boek dat je vanaf het begin mee het verhaal in trekt. Al op de eerste bladzijde wordt je met je neus op de feiten gedrukt dat het iedereen kan overkomen, “identiteitsfraude”. Het boek gaat over hacken en gehackt worden. Maria Genova, de schrijfster van dit boek is op onderzoek uitgegaan en in haar boek lees je verschillende verhalen van personen die te maken hebben gehad met identiteitsfraude waar velen in hun huidige bestaan nog steeds hinder van ondervinden. Soms gaat het over kleine problemen zoals eenmalig een pakketje op jouw adres laten bezorgen, dat niet voor jou bedoeld is, maar waar je achteraf wel de rekening voor krijgt. Maar er zijn ook voorbeelden van mensen die jaren lang in de cel hebben gezeten, voor iets wat zij niet hebben gedaan. Alleen maar omdat ze ooit in een ver verleden ergens een kopie van hun paspoort achter hebben gelaten, een kopie die in verkeerde handen is gevallen. Maar er zijn ook bedreigingen doordat iemand je computer heeft gehackt, doordat je per ongeluk om een betrouwbaar uitziende link heb geklikt. Veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben en de honderden slachtoffers die dagelijks vallen, dachten dit ook. Voor sommige zijn de gevolgen niet te overzien.

De ondertitel bij het boek is’’Hoe je identiteit gestolen kan worden’’. Dit is ook gelijk de hoofdlijn in het boek. Het verhaal begint met een stukje over identiteitsfraude, wat Maria Genova de auteur van het boek leest op een forum op internet. Vervolgens komt ze op twitter in contact met een ‘’Agent Digitaal’’ die voorlichting geeft over dit onderwerp. Met hem bespreekt ze meerdere gevallen van identiteitsfraude en hoe dit in zijn werk is gegaan. Hij probeert haar te overtuigen dat het iedereen kan overkomen. En komt het met het idee ‘’Waarom huur je niet een hacker in? ‘’. En zo ontstaat het idee –Komt een vrouw bij de hacker-. Maria gaat op zoek naar een betrouwbare hacker en vind de perfecte hacker Rickey. Hij is veroordeeld voor hacking en zit nog in zijn proeftijd, waardoor hij alleen ‘’hack-opdrachten’’ mag uitvoeren, als dit is vast gelegd in een soort van contract, anders zit hij direct in de gevangenis.

Maria Genova laat in Komt een vrouw bij de h@cker zien hoe weinig moeite het criminelen kost om aan jouw gegevens te komen. Soms hebben ze aan de minimale hoeveelheid die op internet is te vinden al genoeg en kunnen ze met een paar gegevens van alles veranderen in jouw leven, door zich voor te doen als jou bij bijvoorbeeld een bank, of een telefoon maatschappij. Ook hebben vele criminelen zoals hackers weinig moeite om in je computer te komen en zo je gegevens te misbruiken. De auteur van dit boek laat haar eigen computer en website hacken, om met eigen ogen te ontdekken hoe makkelijk en snel criminelen bij haar gegevens kunnen en tot wat ze in staat zijn om hier vervolgens mee te doen en/of haar te kunnen chanteren.

Het is een heftig verhaal, je wordt direct geconfronteerd met hoe kwetsbaar je tegenwoordig bent op het internet, maar ook wanneer je privé gegevens achter laat bij instanties en hoe onvoorzichtig hier mee wordt omgegaan. Ook zitten er soms wel grappige stukjes in het verhaal, of gedeeltes die je gewoon aan en ander moet vertellen tijdens het lezen. Zo heb ik het in ieder geval ervaren. Het is een boek met ervaringen van anderen, die je tijdens het lezen ook wilt delen met je mede-mens.

Na het lezen van dit boek kijk je heel anders naar hoeveel privacy je denkt te hebben, maar wat in werkelijkheid eigenlijk niets voorstelt. Er worden ook veel tips in het boek besproken, waar je mogelijk iets aan kunt hebben. Maar je zal eigenlijk nooit voor de volle 100% beschermd zijn tegen identiteitsfraude/hackers/ internetcriminelen enz. Het is zeker een aanrader om te lezen. Eigenlijk kan iedereen hier ooit mee te maken krijgen of heeft er misschien al eens mee te maken gehad.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Komt een vrouw bij de h@cker / Maria Genova / Just Publishers / 2014 / 224 pag. / ISBN 9789089752925

No Comments

Post a Comment