Cleo (Claire), een Nederlandse student gaat voor vijf maanden studeren aan de University of Alberta in Canada. Ze gaat hier psychologie studeren, als extra vak naast haar rechtenstudie in Nederland. Haar vader is erg beschermend en zou haar het liefst thuishouden, maar juist daarom wil Cleo even van huis weg, voor wat meer vrijheid. Nadat ze op Schiphol haar familie heeft uitgezwaaid en vervolgens aankomt met het vliegtuig in Canada, wordt ze samen met een paar andere studenten opgehaald door Keith. Keith is een vlotte student, die veel dingen regelt, zo ook het ophalen en rondleiden van de nieuwe studenten.

Aan het begin heeft Cleo het ontzettend naar haar zin op de universiteit en maakt ze snel nieuwe vrienden. Ze heeft goed contact met twee meiden, Mia en Gerline, die net als haar buitenlandse studenten zijn. Maar nadat er iets vreselijks gebeurt op de campus, lijkt het alsof ze haar gaan negeren. Éen van de docenten, Amy, wordt op een ochtend dood aangetroffen. In eerste instantie lijkt het op zelfmoord, totdat plotseling Keith wordt gearresteerd. Cleo gelooft in de onschuld van Keith en gaat op onderzoek uit, op deze manier raakt ze steeds meer betrokken bij de moord. Als korte tijd later ook de assistente van de Amy op gruwelijke wijze sterft, wordt er een moordonderzoek opgestart en komt ook Cleo op de lijst van de verdachten te staan. Maar na een avondje cel en met behulp van een advocaat en een waterdicht alibi, komt Cleo weer met de schrik vrij. Dit weerhoudt haar er echter niet van om verder door te gaan om te onderzoeken wat er is gebeurd. Cleo ontdekt steeds meer, maar weet niet meer wie ze wel of niet kan vertrouwen. Niemand is wij hij of zij lijkt te zijn. Toch zwicht ze uiteindelijk voor een ontspannen weekendje weg met één van de jongens van de campus, die een oogje op haar lijkt te hebben. Dit weekendje weg wordt alles behalve ontspannend en het nog maar de vraag of Cleo tijdens deze barre winterperiode nog weer veilig terug komt…

Het is een heel makkelijk leesbaar boek met een prettige schrijfstijl. Vanaf het begin zit je gelijk in het verhaal en lees je de eerste hoofdstukken makkelijk weg. Je leest over Cleo en haar familie. Cleo is een jonge, eigenwijs, slim en op zoek naar vrijheid. Nadat er in het verleden iets traumatisch is gebeurd in het gezin, heeft haar vader graag de regie in handen en hanteert strikte regels in huis. De studie in Canada is letterlijk een weg naar vrijheid voor Cleo. Aan het begin heeft ze het ontzettend naar haar zin op de campus en leer je door het verhaal te lezen Cleo steeds beter kennen. Op het moment dat je een soort band begin te krijgen met het hoofdpersonage uit het boek, begint het steeds spannender te worden. Je vraagt je af waarom Cleo zich zo erg bemoeid met het moordonderzoek en wat voor gevolgen dit later in het verhaal voor haar zal hebben.

Het einde van De campus was voor mij niet helemaal af. Ik had in de epiloog toch iets meer informatie verwacht over hoe het verder is gegaan met de andere personages. In het epiloog wordt alleen het laatste beetje informatie over Cleo gegeven, om het verhaal redelijk te kunnen afsluiten. Kortom een spannend, meeslepend, makkelijk leesbaar boek met een half open einde.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 23 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
De campus / Nathalie Pagie / Uitgeverij Boekerij / 2014 / 256 pag. / ISBN 9789022567784

No Comments

Post a Comment