In de nieuwste roman van Huff wordt er gewanhoopt, gesnoven, gesekst, herinnerd en overpeinsd. Het is vlak voor Kerst en Felix dwaalt door de straten van Amsterdam, gaat van feestje naar feestje en probeert niet te veel te denken aan zijn leven dat er even niet al te best voor staat. Een writersblock voorkomt inspiratie voor een nieuwe roman, de vrouw met wie hij een geheim leven had, is samen met die ander en eigenlijk snuift en slikt hij te veel.

Dit alles klinkt deprimerend, maar Huff weet deze staat van wanhoop in mooie woorden te vatten. Korte, krachtige dialogen, afgewisseld met beschrijvingen van de stad, van de tijd voor het ongeluk en ontmoetingen, al dan niet met bekenden. Ongewild schiet ik in de lach bij een passage over een man die op het punt staat van de Westertoren te springen. Een van de omstanders merkt op dat de man op de toren onderweg naar beneden misschien wel vleugels zal ontwikkelen, want dat is immers evolutie. Je past je aan aan je omstandigheden. Bij Huff komt zo’n vleugje zwarte humor wel vaker om de hoek kijken, ik mag dat wel.

In Het boek van de doden staan ook weer de nodige verwijzingen naar liedjes en dichters. Dit lijkt een handelsmerk in de boeken van Huff. Wanneer je de liedjes en gedichten opzoekt op het moment dat je ze tegen komt, geven ze, voor mij althans, een extra laagje aan het verhaal. De soundtrack onder het boek.

Ondanks dat het Felix niet bepaald mee zit, is hij geen slachtoffer. Dat maakt hem als personage sterker en sympathieker. Hij weet dat hij een deel van de tegenslag aan zichzelf te wijten heeft en wil er wat aan doen. Ook al weet hij niet wat of hoe. De terugblik op de affaire tussen Felix en Victoria is mooi beschreven en net als Felix vraag je je af waar het dan precies mis is gegaan. Ze komen elkaar na het ongeluk, waarna Victoria hun affaire beëindigde ,nog af en toe tegen op een feestje. Het ongemak is dan duidelijk voelbaar, vermengd met een vleugje weemoed. Het is een prachtige beschrijving van een mislukte liefde.

Wat mij betreft kan een nieuwe roman van Huff niet snel genoeg komen. Ondertussen herlees ik hem met plezier en luister naar de soundtracks.

Boek van de doden / Philip Huff / Uitgeverij De Bezige Bij / 2014 / 285 p. / ISBN:9789023488040

No Comments

Post a Comment