Het zal je maar gebeuren, ben je eindelijk weer helemaal hoteldebotel verliefd, blijkt de man op wie je verliefd bent toch niet te zijn wie hij is. Het overkomt Naomi van Heest, het hoofdpersonage uit Weerloos van Kim Moelands. Naomi is een jonge vrouw die het, nadat ze gedumpt is, helemaal gehad heeft met de mannen. Nadat haar beste vriendin Sonja haar eindelijk weet over te halen om mee te gaan stappen verandert het leven van Naomi drastisch. In de discotheek ontmoet ze namelijk Stefaan, een onweerstaanbaar knappe man met mooie donkere krullen en blauwe ogen om in te verdrinken. Stefaan pakt haar helemaal in en ze besluit met hem mee te gaan. Het begin van een absurde relatie en het beginpunt van Weerloos.

Vrij snel nadat Naomi Stefaan beter leert kennen komt ze erachter dat de mysterieuze Stefaan bizar veel van haar weet. Hij lijkt wel gedachten te kunnen lezen. En ondanks zijn vreemde gedrag waarbij hij continu grenzen overgaat en haar de ene keer gigantisch naar hem toetrekt en het volgende moment juist weer afstoot blijft ze als een blok voor hem vallen. Zijn gedrag valt namelijk telkens wel weer op de een of andere manier goed te praten. Tot het moment waarop ze erachter komt wie Stefaan werkelijk is en de ontknoping van het verhaal bekend is.

Gedurende het lezen van Weerloos dacht ik voornamelijk één ding. Hoe kan ik het naïeve hoofdpersonage waarschuwen. Het liefst wil je tijdens het lezen Naomi door elkaar schudden om te zeggen dat ze haar ogen moet openen en haar roze bril af moet zetten. Als lezer weet je namelijk eerder dan Naomi wie die man is die haar helemaal in zijn greep heeft. Het verhaal wordt zowel vanuit Naomi als Stefaan verteld waarbij de passages van Stefaan cursief zijn afgedrukt zodat ook voor de lezer goed duidelijk is wie er aan het woord is. Al is dit ook zeer goed af te leiden aan de vaak nare gedachtespinsels van Stefaan die de lezer ook een ongemakkelijk gevoel geven: ‘Je denkt dat het een briesje is dat kietelt in je nek. Maar het is mijn adem die je zachtjes tegen de haren instrijkt. Nog even en dan ben je eindelijk van mij.’

Weerloos is de eerste thriller van romanschrijfster Kim Moelands die eerder al de romans Ademloos, Grenzeloos en Verdieping X schreef. Het verhaal van de roman is eenvoudig geschreven en blijft boeien omdat je graag wilt weten wie die geheimzinnige Stefaan is. De ontknoping van het verhaal is daarentegen absurd en te ver gezocht wat afbreuk doet aan het verhaal. Wanneer Stefaan namelijk een andere relatie tot Naomi zou hebben zou het verhaal geloofwaardiger overkomen en het een betere psychologische thriller zijn geweest.

Weerloos / Kim Moelands / A.W. Bruna Fictie / 319 pagina’s / ISBN 978 94 005 0337 3

No Comments

Post a Comment