Nooit meer gaat over Rachelle Blijleven. Ze is getrouwd met Frenk Blijleven en samen verwachten ze een kindje. Rachelle werkt als onderwijsassistente op een basisschool. Haar leven is perfect en ze is dol gelukkig samen met Frenk. Tot ze op een dag een vreemd e-mailtje ontvangt van ‘een bezorgde moeder’. Haar leven staat in èèn klap compleet ondersteboven. In het mailtje staat dat Frenk zijn dochters uit een eerder huwelijk seksueel heeft misbruikt. Rachelle wil het niet geloven, want Frenk is nooit eerder getrouwd geweest en heeft al helemaal geen kinderen. Rachelle verwijdert het mailtje en heeft het er niet met Frenk over. Als ze weer een mailtje ontvangt van die ‘bezorgde moeder’ gaat ze toch een gesprek met Frenk aan. Hij vertelt haar dat hij inderdaad eerder getrouwd is geweest en dat hij twee dochters heeft, maar hij heeft ze nooit misbruikt. Zijn ex heeft het verhaal verzonnen omdat zij niet wil dat Frenk nog enig contact heeft met zijn dochters. Hij moest vluchten uit zijn vorige woonplaats en om te voorkomen dat het hem hier ook zou achtervolgen heeft hij niemand iets verteld. Tenminste dat is het verhaal van Frenk. Rachelle gelooft hem. Maar omdat buurtbewoners er nu ook achter zijn wat Frenk op zijn kerfstok zou hebben, wordt het hun totaal onmogelijk gemaakt om nog in hun huidige huis te blijven wonen. Ze gaan een tijdje naar een vakantiehuis. Daar gebeurt iets wat je totaal niet zou verwachten…

Jose Vriens heeft een boek geschreven over een onderwerp dat de laatste tijd vrij vaak in de media is geweest. Ik vind dat als je een boek schrijft over zo een onderwerp, dat het ook een verhaal moet zijn dat echt binnenkomt bij iemand. Het is een makkelijk onderwerp om over te schrijven, omdat het zoveel mensen bezighoudt. Ik vind dat je dan echt met een goed verhaal moet komen om er uit te kunnen springen. Nooit meer is een leuk boek om even te lezen, maar m.i. geen boek om een gesprek over te hebben. Als ik dit boek in de winkel zou zien liggen is het niet iets wat ik mee naar huis zou nemen. Op de achterflap staat een tekst van vier zinnen en die zinnen vatten niet goed samen waar het boek over gaat. Dat vind ik jammer, want het gaat over meer dingen dan alleen een e-mail.

Dit boek is geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor de jongere lezer tussen de 12-15 jaar oud kan het onderwerp misschien wat moeilijker zijn dan voor iemand tussen 16 en 25 jaar. Ik zelf zou dit boek niet aan iemand aanraden, maar het was wel leuk om het tussendoor even te lezen.

Deze recensie is geschreven door Sanne Jakobs, 19 jaar, verkoopmedewerker in Koog a/d Zaan
Nooit meer / José Vriens / Uitgeverij Omniboek / 2014 / 224 pag. / ISBN 9789401902717

No Comments

Post a Comment