Starcrossed van Josephine Angelini is deel I van de Starcrossed Trilogie. Het belooft een super spannende serie te worden! Josephine Angelini is een internationale bestseller auteur die niet van een hele grote bekendheid geniet hier in Nederland. Dat komt vooral omdat haar boeken (nog) niet zijn vertaald in het Nederlands. Hierdoor valt een gros van de nieuwsgierige YA-lezers weg, omdat ze bijvoorbeeld niet goed Engels kunnen lezen. Wat ontzettend jammer is dat! Als je wel Engels kunt lezen, raad ik je dit boek absoluut aan. Mensen, het is geweldig. We horen als Nederland om dit boek te juichen, maar helaas is het maar onder een enkele Engels-lezende boekenliefhebber bekend. Ik hoop met deze recensie je te overtuigen om de uitdaging aan te gaan en dit boek te lenen/kopen. Het verhaal was ijzersterk, spannend en goed!

Ik kocht dit boek tijdens een romantisch weekendje weg met mijn vriendje naar Newcastle. Terwijl hij naar de GameCenter rende, ben ik mezelf helemaal verloren in de vier verdiepingen van Waterstones Newcastle. Ik wist al eerder van Starcrossed af en was er erg benieuwd naar. Ik heb het boek gekozen omdat Griekse mythologie als vakgebied mij heel erg interesseert. De Godinnentest van Aimee Carter heeft mij echter een beetje recalcitrant gemaakt tegenover het thema Griekse goden in boeken. Ik krijg universitair les in het leven van de Griekse goden en ik vind dat veel boeken hun voorkomen onrecht aan doen. De goden worden bijna altijd neergezet als onwijs knappe, onweerstaanbare, seksbeluste hunks en de godinnen zijn de jaloerse katten met toevallig mooi lang haar. Het menselijke meisje wil wel met de god aan de haal, maar omdat hij onsterfelijk is en zij sterfelijk kan het niet. Onderhand kennen we die mortal-immortal paradox wel. Ik wilde iets nieuws met die interessante goden! Ik verwachtte stiekem bij Starcrossed ook zo’n uitgekauwde verhaallijn die al 100x beschreven is. Maar Angelini blies me omver! Het heeft mijn verwachtingen sterk overtroffen! Bij Starcrossed krijgt de Griekse mythologie een hele andere (en meer interessantere) insteek. De strijdlust en oorlogzucht die de goden in zich hebben zijn de bouwstenen in dit verhaal. Het is niet de goddelijkheid die hoofdpersonen Helen en Lucas van elkaar houden, maar haat en een oeroude vloek die hun lot vertroebeld. Angelini heeft een geloofwaardige wereld gemaakt waarin je jezelf helemaal verliest. De psychologische ontwikkeling van de personages zijn ook goed. Vooral de filosofische benadering van Helen’s lot sprak mij erg aan (als je het boek leest weet je wat ik bedoel haha).

De opbouw van het verhaal is goed. Het boek telt 514 pagina’s, maar het blijft spannend tot de laatste bladzijde. Het plot is niet voorspelbaar. Dat is erg knap gedaan van Josephine, omdat de wending in het verhaal wel voorspelbaar moet zijn door de vloek die is uitgesproken over Helene en Lucas. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd naar de volgende delen. Ik ben gek op elk personage van dit boek. Josephine heeft ze dan ook levensecht neergezet met ieder een eigen persoonlijkheid en karaktertrekken, waardoor je echt van ze kunt gaan houden. Als je net zoals ik gek bent op verboden liefde, magie en Griekse goden, dan is dit boek zeker een aanrader. Persoonlijk vond ik hem 100x spannender dan De Godinnentest en ook veel interessanter.

Laat Helen met haar bliksemsnelle geest en ijzersterke voorkomen je meenemen naar haar wereld: Starcrossed! Vertrouw me, je zult niet teleurgesteld zijn!

Veel leesplezier!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Starcrossed / Josephine Angelini / Engels (niet vertaald in het Nederlands!) / Macmillan (2011) / 514 pagina’s / ISBN 9780330529730 /

No Comments

Post a Comment