Codenaam Coco is een van de vele jongerenromans over de oorlog die dit jaar uitgekomen zijn. Het boek maakte mij nieuwsgierig doordat het over een tienermeisje gaat dat pas 15 jaar is wanneer ze besluit bij het verzet te gaan.

Coco, die in het echt Nicole heet, woont in Brussel met haar familie wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt. Brussel is al gauw bezet door de nazi’s. De vader van Nicole werd in de eerste wereldoorlog verdacht van verzetsdaden, wat een reden is voor de nazi’s om hem op te pakken en naar een werkkamp te sturen. Nicole besluit dan dat ze zich aan wil sluiten bij het verzet, om tegen de Duitsers te vechten. Ze sluit zich aan met Anton, een goede vriend van haar.

Het fijne aan dit boek vind ik de vlotte schrijfstijl. Door de korte hoofdstukken en de explosieve zinnen wordt je het verhaal ingetrokken en wil je steeds nog een hoofdstuk. Nicole wordt geloofwaardig neergezet door de twijfels die ze heeft bij het uitvoeren van sabotage acties waarbij ook onschuldige slachtoffers zullen vallen. Ze vraagt zich regelmatig af of de onschuldige doden opwegen tegen de schade die de bezetter toegebracht wordt. Een aantal keer brengt ze dan ook haar mede verzetsleden en zichzelf flink in gevaar omdat ze toch wil proberen een aantal onschuldigen te redden. Dit is voor mij meteen ook het enige ongeloofwaardige. Dat Nicole dit bij haar eerste sabotage actie doet, kan ik me voorstellen. Maar wanneer de geredde man helemaal niet dankbaar blijkt, zou ik gedacht hebben dat ze bij andere acties niet weer het risico zou nemen. De mensen zien immers haar gezicht en kunnen haar zo rapporteren.

Nicole leeft in de voortdurende angst dat ze betrapt zal worden. Het is voor haar niet de vraag óf ze gepakt zal worden, maar wanneer. Wanneer Nicole door de nazi’s wordt opgepakt, doet de schrijfster er qua gruwelijkheden nog een flinke schep bovenop. Mij werd het hier en daar te grafisch neergezet. De functie hiervan voor het verhaal zag ik niet. Iedereen weet wat voor gruweldaden er in oorlogen gepleegd worden, dat in detail weergeven vind ik, persoonlijk, tact- en smakeloos.

Buiten dat, heb ik zeker wel genoten van deze leeservaring. Reid zet goed neer hoe het bij het verzet gaan en sabotage acties uitvoeren in eerste instantie vooral een leuk en spannend avontuur lijkt, maar al gauw donkere kanten krijgt en dilemma’s oproept.

Codenaam Coco / Carmen Reid / vertaald door Aimee Warmerdam / Uitgeverij Blossom Books / 2014 / 336 p. / ISBN 9879020679236

No Comments

Post a Comment