The Giver is een boek van Lois Lowry. De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Toch is het al 21 jaar oud en is er recent een verfilming van verschenen in Amerika (Die overschaduwd werd door The Maze Runner en If I stay) met o.a Jeff Bridges en Meryl Streep.

The Giver gaat over Jonas die in een utopische samenleving woont waar geen emoties en kleur bestaan. Het leven draait om harmonie en er zijn geen herinneringen aan vroeger (onze tijd) waar oorlog en pijn in bestonden. Maar Jonas is anders, hij heeft namelijk “the capacity to see beyond”. Daarom word hij aangewezen als de ontvanger (The Receiver) van herinneringen van de samenleving om zo in de toekomst de regering te helpen met besluiten te maken. In het begin krijgt hij alleen maar mooie herinneringen zoals sneeuw en familie te zien van The Giver (De eerdere Receiver of memory) maar na een tijd moet hij ook de pijn verdragen en dan begint hij te begrijpen dat de perfecte samenleving lang niet zo perfect is als hij altijd al dacht.

Omdat dit boek, The Giver al zo oud is, is het uniek in zijn genre. Lowry heeft geen kans gehad eerst andere dystopische boeken te lezen en daaruit elementen te halen. Zo is er nauwelijks sprake van liefde en rebellie, bovendien is de hoofdpersoon een jongen. Toch blijft het een spannend boek. Voor mij was het dus echt een verfrissing na boeken zoals Divergent, The Hunger Games en Matched. The Giver staat dan ook na het lezen hoog op mijn lijstje van favoriete boeken. Het boek is origineel geschreven voor kinderen van 10 tot 12 jaar maar daar valt niks van te merken tijdens het lezen. Zo hebben al verschillende vrienden van mij gevraagd of ze het boek mochten lenen.

Het boek is in de derde persoon geschreven, wat ik zelf heel fijn vind lezen. Ik heb er dan ook maar 2 dagen over gedaan om het uit te lezen. Ik wilde graag direct verder lezen in de vervolgen vanwege het open einde, maar de vervolgens bleken uiteindelijk losstaande verhalen te zijn die allemaal later geschreven zijn. Jonas is dan een ouder personage op de achtergrond.

Wat betreft taalgebruik: omdat het voor jongere tieners is geschreven is het relatief makkelijk te lezen. Er zit geen lastig Engels taalgebruik in en is voor school bijvoorbeeld ook leuk om te lezen. In veel landen is het dan ook een verplicht boek op school. Toch liever in het Nederlands lezen? 5 januari komt het boek in het Nederlands uit bij uitgeverij Lannoo.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar, Havo-leerling in het eindexamen jaar van het Nuborgh College Lambert Frackens te Elburg. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en houdt ze een Instagram bij over haar leesavonturen: thedivergentreboot
The Giver (Movie tie-in edition) / Lois Lowry / Harper Collins Publishers / 2014 (Origineel 1993) / 240 p. / ISBN 9780007578498

No Comments

Post a Comment