Girl Online is de debuut roman van YouTube sensatie Zoe Sugg, voor velen beter bekend als Zoella. Het boek vertelt het verhaal van Penny Porter die via haar blog schrijft over haar gevoelens over vriendschap, jongens, haar vreemde familie en de paniekaanvallen die ze heeft sinds ze bij een ongeluk betrokken was met haar ouders. Op haar blog gebruikt ze haar alias Girl Online, en alleen haar beste vriend Elliott weet haar ware identiteit. Als Penny de kans krijgt om voor haar moeders werk naar New York te gaan, ontmoet ze daar Noah. Noah blijkt echter zelf ook geheim te hebben, een geheim die Penny’s wereld op z’n kop zet. Want ze wordt niet alleen voor de eerste keer verliefd maar die liefde leidt misschien ook wel tot haar eerste gebroken hart.

Ik had dit boek al in september besteld, omdat ik heel enthousiast werd bij het lezen van de samenvatting. Dat enthousiasme heeft aangehouden tot op de dag dat ik het boek in de brievenbus ontving en het op mijn leesstapel kon leggen (niet dat die nog niet groot genoeg is, maar daar hebben we het nu niet over!). Ik ben met datzelfde enthousiasme begonnen met lezen en ik ben bedroefd om te zeggen dat het niet de hele tijd aangehouden heeft. Terwijl het boek leuk en lief was en ik het plot echt heel leuk vond, had ik het idee dat het boek niet helemaal tot zijn recht kwam. Ik vind Zoe geweldig en ik ben haar video’s al jaren aan het kijken en dat zal ik ook blijven doen, maar het boek was een beetje voorspelbaar. Ik heb het gevoel dat Zoe beter kan schrijven dan dit, dieper op haar plot in kan gaan en het minder voorspelbaar kan maken, als dat te begrijpen is.

Wat ik wel geweldig aan dit boek vind is dat Zoe, die zelf paniek aanvallen heeft en deze al heeft sinds ze een tiener was, erover schrijft in het boek en ze verwerkt in het verhaal. Je kunt lezen hoe een paniekaanval voelt en wat het met je doet. Want niet alleen weet Zoe hoe het daadwerkelijk voelt, ze weet ook hoe je er mee om moet gaan, hoe je ze in je leven moet verwerken. Haar voorbeeld kan anderen helpen om er ook mee om te leren gaan en ik denk dat dat een belangrijke boodschap is om mee te geven. Time heals, it’s okay.

Ik las eerder in een online artikel dat Zoe het record verbroken heeft voor bestverkopende debuutroman. In de eerste zeven dagen sinds de publicatie van haar boek, is het boek al 78 duizend keer verkocht. Terwijl ik weet dat ze door meer dan negen miljoen mensen wereldwijd gevolgd wordt, hoop ik dat het boek ook gelezen wordt door mensen die haar vlogs niet kennen. Waarom? Omdat ik denk dat die mensen een meer objectieve mening kunnen geven over het boeken, buiten mezelf en anderen om die Zoe kennen van haar video’s. Ik heb het gevoel dat veel YouTubers de laatste tijd de kans hebben gekregen om boeken uit te geven. Zoe’s eigen vriend, YouTube ster Alfie Deyes, heeft een paar maanden geleden een boek uitgebracht, The Pointless Book, dat in mijn ogen erg lijkt op Wreck Your Journal van Keri Smith. En ook Carrie Hope Fletcher (itswaypastmybedtime) zal in april 2015 een boek publiceren. Het is geweldig dat zij de kans krijgen om een boek uit te brengen, want kom op, willen we dat niet allemaal? Maar ik zou trouwens ook graag zien dat de mensen die hun boeken niet uitgebracht krijgen ook een kans krijgen om hun wens uit te laten komen. Misschien nog wel meer dan de YouTube sterren die hun boeken uit brengen. Die schrijvers verdienen het net zo goed als dat zij dat doen.

Al met al wil ik tegen Zoe zeggen dat ze een goed boek heeft geschreven, voor een eerste boek is het een goed begin. Ik hoop dat ze door gaat met schrijven want iedereen weet; oefening baart kunst! Ik heb Girl Online vier van de vijf sterren gegeven. Ik vond het een leuk boek maar het had van mij wat meer diepgang mogen hebben.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 24 jaar, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Saxion Hogeschool te Enschede, werkzaam als au pair te Arnhem.
Girl Online / Zoe Sugg / Penguin Books UK / 2014 / 352 pag. / ISBN

No Comments

Post a Comment