In Elke Dag een Druppel Gif van Wilma Geldof volgen we Maarten. Een jongen die opgroeit in een NSB-gezin. In het boek leren we hem kennen vanaf klein jongetje tot 19-jarige jongen die niet goed weet hoe hij met zijn ‘foute’ verleden om moet gaan en wat hij met zijn vader aan moet die hem de denkbeelden aangeleerd heeft. De Maarten in 1948 heeft een vriendin, Hanne, die hem vraagt over zijn verleden te praten en goed te kijken naar wat er is gebeurt en hoe zijn vader daarin staat. Zij houdt hem dus een spiegel voor, maar ook zij heeft nog dingen uit de oorlog te verwerken.

De schrijfstijl van Wilma Geldof is toegankelijk en het is makkelijk om met Maarten mee te leven. Het boek switcht van heden naar verleden, elk deel begint met de tijd die het beslaat. De stukken zijn qua grootte fijn om te lezen en door de switches blijf je nieuwsgierig, beide verhaallijnen zijn namelijk boeiend. Er was eigenlijk maar één stuk in het boek dat iets langzamer liep, dit stuk voegt echter ook iets toe. Maarten is namelijk hongerig en voelt zich afgestompt en dit komt dus wel duidelijk over, maar dit vond ik wat lastiger om door te komen.

Maarten ontwikkelt door het boek heen heel erg. Aan het begin van het boek viel me wel op dat hij naïef is, hij gelooft dat als hij maar een vriendin krijgt, alles wel goed zal komen. Dit is niet het enige punt waarop hij naïef is, hij blijft namelijk heel lang hopen/geloven dat zijn vader van niets wist over de vervolging van de joden. Pas wanneer hij steeds meer met Hanne praat wordt hij gedwongen om in te zien dat dit weleens niet het geval kan zijn. Toch voelt die naïviteit over zijn vader heel logisch aan, je kan je goed inleven in het feit dat hij wil geloven dat zijn vader geen slechte man is.

Het perspectief vanuit de ‘foute’ kant van de oorlog vind ik boeiend om over te lezen. Het boek sprak me daarom aan en het heeft niet teleurgesteld. Het boek laat je nadenken en maakt heel duidelijk dat niet alles zwart-wit is. Duidelijk wordt ook dat niet alleen joden buitengesloten werden, want als NSB-kind kreeg Maarten direct een sticker ‘landverrader’ opgeplakt en werd getreiterd.

De 19-jarige Maarten kijkt schuldig terug, want sommige dingen die toen onschuldig leken, blijken veel meer impact te kunnen hebben dan hij ooit had kunnen vermoeden als klein jongetje. Ook vraagt hij zich af of vrienden die ‘fout’ waren, hadden ingezien hoe erg ze voorgelogen werden of dat ze aan hun ideeën vast waren blijven houden. Wat ik heel mooi vind aan dit boek is dat het laat zien dat je misschien nooit kan achterhalen wat de precieze waarheid is, sommige dingen zal je nooit kunnen weten omdat die worden meegenomen in de dood en de vraag blijft ook waar de scheidslijn ligt tussen goed en slecht.

Het boek beantwoordt niet al Maartens vragen en daarmee dus ook niet al jouw vragen, maar daarom voelt het wel heel realistisch aan. Een boek waar je dus zeker een tijd over zal blijven denken.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Elke Dag een Druppel Gif / Wilma Geldof / Uitgeverij The House of Books / 2014 / 363 pag./ ISBN: 9789048820368

No Comments

Post a Comment