Wanneer James Dillard Marie ontmoet, verandert zijn leven compleet. Van een verwende, onbezorgde man die leeft in dure hotels en af en toe met een meisje naar bed gaat, verandert hij in een verliefde man, die voor het eerst het idee heeft dat er echt iets van hem gevraagd wordt. Marie is een uitzonderlijk meisje, dat zo haar eigen plannen voor de toekomst heeft. Ze laat zich niet zomaar inpalmen, dit onzekere en in zichzelf gekeerde meisje. Als Marie James overhaalt om samen naar een klein Zweeds eilandje te verhuizen, gaat het mis tussen de twee geliefden. Al vroeg in het boek kom je erachter dat Marie hem heeft verlaten. James gaat daar op zijn zachts gezegd niet erg goed mee om. Depressief en doelloos dwaalt hij rond, op zoek naar antwoorden, totdat hij wordt gevraagd een boek te schrijven. Maar is hij wel in staat zo’n grote verantwoordelijkheid op zich te nemen? Samen met James probeer je als lezer de puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Ze zouden moeten passen, er zou een puzzel van gemaakt kunnen worden. Maar hoe?

Heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden, raakte ik vaak gedesoriënteerd. In welke tijd was ik nu beland? Was dit vóór of ná het leven met Marie? Maartje Wortel heeft een ingewikkeld boek geschreven, wat voor mij hier en daar een beetje te vaag en depressief was. De personages worden daarentegen wel duidelijk beschreven. Ik kreeg een goed beeld van Marie, het onzekere en vreemde meisje dat waarschijnlijk lijdt aan anorexia. En ook de bijpersonages, de homoseksuele schrijver Chuck en de opdrachtgeefster Monica, worden duidelijk naar voren gebracht in het boek.

Al met al is IJstijd niet een boek dat is blijven hangen bij mij. Het kostte moeite om erdoorheen te komen en ik was blij toen ik weer met een ander boek kon beginnen. Je kunt je afvragen of ik misschien te jong ben om dit boek te lezen en dat het daarom niet goed overkomt. Het zijn toch vooral volwassen kwesties die erin besproken worden en dan ook nog op een ingewikkelde manier. Daarom zou ik jongeren van mijn leeftijd, middelbare scholieren, dit boek niet snel aanraden. Maar het zal ongetwijfeld een mooi boek zijn voor andere leeftijdscategorieën.

IJstijd / Maartje Wortel / Uitgeverij Bezige Bij / 2014 / 256 pag. / ISBN 9789023485414

No Comments

Post a Comment