Mijn boek van jou is het beklemmende debuut van de Amerikaans-Britse Claire Kendal. Ben je nog op zoek naar een spannende thriller voor de aankomende kerstvakantie, dan is dit wellicht het boek voor jou.

Mijn boek van jou volgt het verhaal van Clarissa, een mooie vrouw van achter in de 30, die recentelijk uit een relatie is gekomen. De breuk met haar nu ex-vriend Henry heeft de weg vrij gemaakt voor de ongewilde aandacht van een mannelijk collega, Rafe – hij stalkt haar. Wanneer Clarissa een oproep krijgt om haar juryplicht te vervullen bij een ontvoerings- en verkrachtingszaak, denkt ze voor de duur van de rechtszaak (zeven prachtige weken!) verlost te zijn van Rafe, die overdag gewoon moet werken. Maar al snel blijkt het tegendeel. Terwijl de rechtszaak vordert en Clarissa een speciale band opbouwt met een paar andere juryleden, neemt Rafe’s aandacht steeds extremere vormen aan. De aard van de ‘cadeaus’ en de toon brieven die hij haar stuurt, worden steeds dreigender. Clarissa is in eerste instantie te bang om aangifte te doen, niet om hoe Rafe zou reageren, maar omdat ze bang is dat de autoriteiten haar niet serieus zullen nemen, net zoals bij het meisje in de rechtszaak. Wanneer ze uiteindelijk toch de stap neemt om aangifte te doen, escaleert de situatie volledig en moet Clarissa vechten voor haar leven.

De rechtszaak dient als een soort duistere glazen bol, waarin een mogelijk toekomstscenario wordt aangeboden voor haar eigen situatie. Clarissa ziet zelf ook de overeenkomsten tussen haar en de magere, bange jongedame in de getuigenbank. De toevoeging van de rechtszaak is niet storend, maar je kunt je afvragen of het nodig was. Andere gebeurtenissen in het boek maken ook duidelijk dat Rafe in staat is zo ver te gaan als ontvoering en verkrachting.

Kendal houdt nog een spiegel op voor Clarissa: sprookjes. Clarissa is bijzonder geïnteresseerd in sprookjes en Rafe is een expert op dit gebied. Dat is een minder onschuldige hobby dan het lijkt. De originele sprookjes van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm zaten vol pijn en lijden; niet de Disney-versies die kinderen en volwassenen vandaag de dag zo goed kennen. Het verhaal van Blauwbaard is het belangrijkste en een stuk van het sprookje is ook opgenomen als motto aan het begin van het boek. Het sprookje vertelt hoe Blauwbaard de vrouwen vermoordde die hem trouw beloofden, maar toch ongehoorzaam bleken. Clarissa vraagt zich af of Rafe, net als Blauwbaard, een verboden kamer heeft waar hij de lichamen van ongehoorzame vrouwen bewaart, en of zij daar ook ooit zal eindigen. Clarissa stelt zich voor hoe in Rafe’s ogen haar afwijzingen tekenen van ongehoorzaamheid zijn. Dit alles is dichterbij de waarheid dan Clarissa aanvankelijk denkt.

Waar je bij sommige boeken even door het begin heen moet, moet je bij dit boek even geduld hebben wanneer je ongeveer in het midden bent. Het verhaal beweegt zich vooral aan het begin en eind van het boek met behoorlijke snelheid vooruit. Helaas is er een moment in het midden van het boek wanneer je als lezer kunt denken “nu weten we het wel”. Het is duidelijk dat Rafe een gewelddadige kant heeft, het is duidelijk hoe Clarissa fysiek en mentaal lijdt onder het stalken, en de inhoud van alle self-help folders is herhaald en herhaald … en dan zakt het verhaal even in. Kendal komt een aantal hoofdstukken lang niet met nieuwe informatie, totdat ze uiteindelijk het tempo weer opvoert om het boek tot een spannend einde te brengen.

Deze recensie is geschreven door Tina Bruinsma. Zij studeerde in 2012 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde daar de opleiding Engelse Taal en Cultuur.
Mijn boek van jou / Claire Kendal / vertaling Anne Marie Koper / Van Holkema & Warendorf / 2014 / 331 pag. / ISBN 9789000329656

No Comments

Post a Comment