Two Boys Kissing wordt verteld vanuit het perspectief van de generatie mannen die is overleden aan aids. Zij observeren als het ware de generatie jongeren van nu. De rode draad is de verhaallijn van Harry en Craig die het wereldrecord van langste kus proberen te verbreken, en tijdens deze recordpoging denken ze beiden na over de relatie die ze hebben gehad en over hun families. Verder zijn er Peter en Neil die al een tijd samen zijn en Avery en Ryan die elkaar aan het begin van het boek ontmoeten bij de Gay Prom in Kindling. Als laatste volgen we Cooper die het gevoel heeft alsof zijn bestaan een grote leegte is.

Het eerste wat opvalt bij dit boek is het bijzondere perspectief van waaruit het verteld wordt. Zelf was ik wat terughoudend vanwege het feit dat het verhaal door een groep wordt verteld, een wij perspectief. Ik vroeg me af of het verhaal daardoor misschien minder goed zou lopen, maar al snel kwam ik erachter dat het juist een extra dimensie toevoegt aan het verhaal. Omdat David Levithan voor dit perspectief heeft gekozen onderscheidt hij zich van andere Young Adult boeken. Er is namelijk niet alleen ruimte voor jongeren, maar ook voor een bredere visie van de mannen die terugkijken en vergelijken met de tijd waarin zij jong waren.

Dit boek maakt daardoor ook heel goed duidelijk in hoeverre er dingen veranderd zijn. Homoseksualiteit is bespreekbaar geworden en veel mensen staan er positief tegenover. Toch maakt Levithan ook duidelijk dat er nog heel veel te verbeteren valt, dat er nog steeds mensen zijn die negatief of zelfs gewelddadig kunnen reageren. Ondanks de zwaardere stukken die in het boek voorkomen, is het verhaal in mijn ogen erg hoopvol. Het laat zien hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die om je geven en omdat er veel verschillende personages voorbij komen, denk ik dat iedereen wel iets kan herkennen.

Er zijn veel personages die aan bod komen en daarom moet je vanaf het begin wel je aandacht erbij houden, maar al snel is het duidelijk wie wie is. Alle personages hebben hun eigen karakter, hun eigen families en dingen die hen bezig houden. Allemaal komen ze dingen tegen die confronterend zijn en met allemaal leef je mee. Dit komt ook omdat David Levithan heel goed is in het beschrijven van gevoelens, hij schrijft indringend en beeldend.

Het boek is niet erg dik, maar als je het uit hebt kan je het wel met een goed gevoel wegleggen. Het einde vind ik prachtig en het is een boek dat ook heel lang in mijn gedachten blijft hangen. Het is een boek dat je aan het denken zet over dingen in deze maatschappij en daarom is het zeker een boek dat het herlezen waard is.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Two Boys Kissing / David Levithan / Engelstalig / Uitgeverij Knopf / 2013 / 196 pag. / ISBN 9780307931900

No Comments

Post a Comment