Op de verjaardag van Mara’s vriendin Rachel spelen Mara, Claire en Rachel met een Ouija bord. Rachel vraagt hoe ze dood gaat. Het antwoord is Mara.
6 maanden later- Als Mara in een ziekenhuisbed wakker wordt blijft ze met de vraag achter wat er echt gebeurd is. Ze kan zich niets herinneren. Ze is de enige overlevende van haar vrienden na een ongeluk. Ze verhuist samen met haar familie naar Florida om de gebeurtenis achter zich te laten, maar de gebeurtenissen volgen haar mee naar haar nieuwe woonplaats.

Overal waar ik keek zag ik dit boek en de twee vervolgdelen. Ik werd er erg nieuwsgierig naar en heb het uiteindelijk toch gekocht. Op de eerste pagina staat een brief van Mara Dyer zelf waarin ze schrijft dat Mara niet haar echte naam is en ze het moest veranderen van haar advocaat. Ze vertelt haar hele verhaal. Vanaf toen kon het boek in mijn hoofd twee kanten opgaan: De paranormale kant of die van de griezelige misdaadthrillers. Het bleek een mengeling van beide te zijn.

Het verhaal begint zeer sloom. Mara verhuist en raakt in haar nieuwe woonplaats bevriend met Jamie en een zekere jongen, Noah Shaw, toont grote interesse voor haar. Gedurende het hele middenstuk gebeurde er voor mijn gevoel vrij weinig tot ik ongeveer bij twee derde van het boek was. Het was niet saai, maar op het gegeven moment begon al het daten tussen Mara en Noah mij te vervelen. Hetgene wat het boek zo spannend maakt zijn de onverklaarbare dingen die tussendoor gebeuren én natuurlijk de grote vraag: ‘Wie is Mara Dyer’? Ik moest en zou weten wat er nou gebeurt was. Het heeft lang geduurd voordat ik het boek uit had en ik verwachtte eigenlijk niet dat het uiteindelijk zo spannend zou zijn dat ik het vervolg wilde lezen.

De schrijver laatt grote stukken open, zo is eigenlijk alles in het boek wel met elkaar verbonden en spelen sommige karakters die op het eerste gezicht heel normaal lijken of geen belangrijke rol hebben toch met een reden mee. Ik was echt verbaasd op sommige momenten omdat ze gewoon zeer onverwacht kwamen en een groot deel van de puzzel oploste.

Omdat het een serie is zijn er nog veel dingen die open zijn gelaten. Het is een trilogie die gebaseerd is op iets dat de schrijver Michelle Hodkin heeft meegemaakt tijdens haar werk. Het meisje waarop het gebaseerd is blijft een mysterie en natuurlijk wordt haar naam ook niet echt gebruikt maar des te spannender word het daardoor. Want,in hoeverre is alles echt?

Achteraf vond ik het een goed boek. Het staat niet bovenaan mijn lijstje maar is zeker goed geschreven en uitgedacht. Ik heb het boek in het Engels gelezen en vond het een relatief makkelijk boek. Het is ook in het Nederlands te krijgen als De Duistere Kant van Mara Dyer, verschenen bij Uitgeverij Manteau in 2012.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar, Havo-leerling in het eindexamen jaar van het Nuborgh College Lambert Frackens te Elburg. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en houdt ze een Instagram bij over haar leesavonturen: thedivergentreboot
The Unbecoming of Mara Dyer/ Michelle Hodkin/ Engels (In het Nederlands De Duister Kant van Mara Dyer) / Simon & Schuster / ISBN 9781442421776

No Comments

Post a Comment