Nicole is 15 als ze bij het verzet gaat. Ze is bang maar vastbesloten, zeker nadat haar vader verdwenen is na opgepakt te zijn. Ze wil onschuldige mensen helpen en durft hiervoor haar eigen leven te riskeren, ook al ziet ze om zich heen hoe gevaarlijk dit kan zijn. En zoals de achterflap al aangeeft: De vraag is niet of ze gepakt wordt, maar wanneer.

Codenaam Coco begon voor mij heel veelbelovend. Je wordt in het verhaal gegooid wanneer de Duitsers België binnenvallen en vanaf bladzijde één zit de actie erin. De schrijfstijl is heel prettig en dit in combinatie met de blijvende spanning, zorgt ervoor dat je het boek in een mum van tijd uit hebt.

Jammer genoeg zijn dit voor mij niet de dingen die ik het belangrijkste vind in een verhaal. Ik ben meer geïnteresseerd in personages en hun achtergronden en hier ontbrak naar mijn mening wel wat. Waar er een heleboel karakters geïntroduceerd worden die interessant lijken, komt er naar mijn mening eigenlijk geen tot zijn recht. Je maakt kennis met ze en voor mij voelde het alsof het daarna ophield, ik raakte niet verbonden met de karakters en als ze iets overkwam werd ik daar niet door geraakt. Er worden zeker gruwelijke dingen beschreven, marteling en geweld komen voorbij. Maar behalve het feit dat je je realiseert dat het gruwelijk is wat er gebeurt, voelde ik zelf niet meer mee met de karakters dan wanneer ik zulke dingen op het nieuws voorbij hoor komen.

Zelfs Nicole, die toch de vertelster is van het verhaal, voelt voor mij nog steeds als een vage kennis. Iemand waarvan ik een paar karaktertrekken ken maar over wie ik niet meer dan enkele dingen kan vertellen. Daarnaast maakt Nicole verschillende keren keuzes die ik niet snap. Ze doet dingen die haar nadrukkelijk afgeraden zijn en ondanks dat dit de eerste keer niet goed uitpakt, doet ze het elke keer weer. Dit maakte het niet makkelijker om me in Nicole te verplaatsen. Het laatste punt is dat er twee plotwendingen in het verhaal zitten. Een daarvan zag ik al vanaf het begin aankomen en hierdoor werd ik niet verrast, de tweede verbaasde me nog wel en dat was dan weer een pluspuntje.

Een boek dat me enthousiast maakte met een begin vol actie, maar dat jammer genoeg te weinig op de karakters ingaat. Toen ik het boek dichtsloeg had ik niet het voldane gevoel van een boeiend boek waarop ik had gehoopt.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Codenaam Coco / Carmen Reid / vertaald door Aimee Warmerdam / Uitgeverij Blossom Books / 2014 / 323 pag./ ISBN 9879020679236

No Comments

Post a Comment