Across the Universe neemt je mee de ruimte in! Dit eerste boek van de Across the Universe Trilogie van Beth Revis is ‘breathtaking’. Ik vond dit boek onwijs sterk en het plot is meesterlijk. Waarschijnlijk heb je juist hele andere verhalen gehoord: op internet staat het boek negatief aangekaart. Onbegrijpelijk naar mijn mening. Daar wordt veelal gezegd dat het boek slecht is opgebouwd en het plot langzaam verloopt. Het wordt zelfs een paar keer als ‘saai’ beschreven. Wat deze mensen dan hebben opgepikt en ik niet (of juist andersom) is mij een raadsel. Ik heb het helemaal niet zo ervaren. Daarbij zeiden ook veel recensenten dat ze heel veel zin hadden om het boek te lezen, maar teleurgesteld waren toen het boek uit was. Ze hadden het boek ‘anders’ verwacht. Misschien hebben ze zich verkeerd laten opjutten door de prachtige cover. Want laten we eerlijk zijn: deze is prachtig! Ik heb het boek ook opgepakt in de winkel door de prachtige sterren op de cover. Wellicht vonden anderen het misleidend, maar ik vond de cover perfect bij de sfeer en het verhaal passen. Ik hoop dat je na het lezen van deze recensie weet wat je te wachten staat en je niet teleurgesteld zal zijn als alle bladzijdes gelezen zijn.

Across the Universe is een Young Adult novelle die valt onder het rijtje Sciencefiction. Het verhaal wordt verteld vanuit Amy en Elder, twee totaal verschillende mensen. Als de wereld aan zijn einde is, beslist de FRX (een organisatie in Amerika) om het ruimteschip Godspeed te bouwen en deze vol met mensen de ruimte in te lanceren, op weg naar de nieuwe aarde. Een reis van 300 jaar lang. Amy’s ouders zijn twee onderzoekers uit deze tijd en besluiten zichzelf in te vriezen om vervolgens, nadat het schip is geland na 300 jaar, weer te ontdooien en de nieuwe aarde bewoonbaar te maken. Amy kiest ervoor om ook mee te gaan met deze reis. Terwijl ze zich laat invriezen, verwacht ze haar ogen weer te openen op de nieuwe aarde, maar ze wordt 50 jaar te vroeg voor de landing gruwelijk gewekt. Elder is een persoon die op dat moment bij haar is en het ruimteschip bewoont. Hij is de toekomstige leider van het schip en weet dat er een moordenaar rondloopt die de frozens (de mensen die bevroren onderin het schip liggen om later gewekt te worden) veel te vroeg opzettelijk laat ontdooien. Amy heeft de roekeloze ontdooiing met toeval overleefd, maar degenen na haar overleven het helaas niet. Ondanks Amy’s overhoop gegooide leven zet ze er alles voor in om de moordenaar te gaan zoeken aan boord.

De openingsscène van het boek is verbluffend. Ik werd hierdoor meteen mee getrokken is de weerzinwekkende wereld die Beth gecreëerd heeft. Haar schrijfstijl is niet heel bijzonder, maar de wereld, setting en scenes die ze beschrijft laten zien dat ze zeer getalenteerd is. De verhaallijn is waterdicht; het klopt helemaal. Het plot is ijzersterk door de het ontrafelde geheim is totaal anders dan je verwacht had. Ze heeft het ontzettend goed uitgedacht (diep respect!). Ze weet de Science Fiction elementen realistisch te verweven in het verhaal. Terwijl je leest, voel je bijna de constante motor van Godspeed ronken en je ruikt haast de metaalachtige geur van het schip. Ze weet het zo echt op je over te brengen, dat jij als lezer je claustrofobisch en gevangen gaat voelen.

Waar Beth de bocht mee uitschiet is het volgende. Door de voortdurende perspectiefwisselingen van de personages werd het soms wat rommelig. Elder en Amy voelen allebei totaal verschillende emoties ten opzichte van elkaar, waardoor het soms een wirwar werd. Soms moest ik zelfs terug bladeren naar de hoofdstukaanduiding om te zien wie er nou precies aan het woord was. Dit was soms erg verwarrend en kwam het verhaal niet ten goede. Daar komt nog bij dat door deze perspectiefwisselingen veel van de mystiek werd weggegeven. Op een gegeven moment wist je te veel. Dit deed af aan de spanning.

Ondanks dat vond ik het boek fantastisch. Ik heb het in een adem uitgelezen en kan niet wachten totdat deel 2 en 3 in mijn handen komen. Als ik ze gelezen heb zal ik ook over deze twee boeken een recensie schrijven. Laat je verleiden (niet misleiden!) door de cover en laat Beth je meenemen naar een heelal vol mysteries, spanning en liefde waar leugens Godspeed laten draaien door de ruimte vol verloren tijden.

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Across the Universe / Beth Revis / Penguin Group (2011) / 417 pag. / ISBN 9781595144676

No Comments

Post a Comment