Ik kon niet wachten om het vervolg te mogen lezen op De labyrintrenner. Het verhaal was zeker nog niet afgelopen en het was duidelijk dat er een nieuw avontuur zou plaats vinden, maar wat en hoe wordt pas duidelijk in het 2e deel De schroeiproeven.

Zoals de titel al zegt gaat het in dit 2e deel om de Schroei proeven, dit is de tweede fase van een groots experiment. Wanneer Thomas en de andere Laarders nog maar net aan het bijkomen zijn in hun nieuwe onderkomen, gebeurt er weer van alles en niets lijkt werkelijkheid. Tijdens de momenten dat Thomas droomt, komen er flarden van herinneringen naar boven, maar op dit moment wordt het allemaal nog niet veel duidelijker wat er aan de hand is en waarom juist hij de aangewezen persoon lijkt te zijn die de groep moet leiden door de volgende fase van de proeven. Voor dat het hele avontuur begint, blijkt Thomas een heel andere status te zijn toebedeeld. Iedereen heeft een tatoeage in zijn nek, waarop o.a. staat dat Minho de Leider is en als ze de tekst bij Thomas zien, lijkt hem geen lang leven gegund te zijn en blijkt er zelfs een 2e groep in het spel te zijn.

Plotseling worden ze in het diepe gegooid, ze moeten een speciale muur door om in een ander gedeelte van de wereld terecht te komen. Hier moeten ze in twee weken doorheen zien te komen en te overleven en uiteindelijk zien aan te komen bij het toevluchtsoord, zodat ze een genezend medicijn toegediend kunnen krijgen, wat hen beter maakt van de verschrikkelijke ziekte ‘’de vuring’’ waarmee ze geïnfecteerd zijn voor ze op pad gestuurd werden. Dit alles lijkt in scene te zijn gezet om hun doorzettingsvermogen te testen, maar het blijkt ook van alles te maken te hebben met wat WICKED de Variabelen noemt.

Het hele verhaal is kort samen gevat een avontuur van leven of dood. Ze moeten zien te overleven met een onmogelijke hitte overdag, plotseling ontstaande stormen met bliksemschichten die mensen kunnen doden en geïnfecteerde mensen, ook wel de Cranks genoemd, die tot allerlei waanzin in staat zijn. Tijdens de hele proef wordt ook hun psychische gesteldheid op de proef gesteld, want… wie kan je echt vertrouwen en is alles werkelijkheid of toch bedrog?

Het is opnieuw een heel spannend boek, je lijkt iets meer te weten te komen over het vroegere bestaan, maar de daadwerkelijke reden van deze verschrikkelijke proeven lijkt geheim te blijven tot het eind. Ik kijk zeker uit naar het 3e deel en kan niet wachten om deze ook te mogen lezen.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
De schroeiproeven / James Dashner / Vertaald door Rogier van Kappel / Uitgeverij Querido / 2014 / 379 pag. / ISBN 9789021456584

No Comments

Post a Comment