In Mutiny on the Bounty volgen we John Jacob Turnstile, een jongen van veertien jaar die de keuze krijgt om of op de Bounty te werken als scheepsjongen of de gevangenis in te gaan, nadat hij een horloge heeft gestolen. Voor John is dit niet zo’n moeilijke keuze, hij kiest voor de Bounty. Hij maakt op de Bounty veel mee, de reis naar Tahiti heeft leuke en minder leuke momenten, hij leert wie vrienden zijn en wie niet. Maar als het moment om terug te gaan is aangebroken, blijkt niet iedereen bereidt het ‘paradijs’ achter te laten en slaat een deel van de bemanning aan het muiten.

Ik had in eerste instantie moeite om in het boek te komen. Het boek is mooi geschreven, maar niet erg makkelijk en er is in het begin weinig actie. Het boek heeft lang liggen wachten tot ik het afgelopen maand weer oppakte. Gelukkig besloot ik om nu gewoon door te lezen en een stuk verder begint het verhaal wel echt boeiend te worden en hoe verder ik in het boek kwam, hoe sneller mijn leestempo werd. Dit is dus een boek waarbij je moet doorzetten, maar dit was het voor mij uiteindelijk wel waard. John is een fijne verteller, al is zijn toon niet passend bij die van een ongeschoolde veertienjarige. Wel weet hij de dingen allemaal heel beeldend te beschrijven. Ik leefde heel erg met hem mee en ondanks dat hij de laagste persoon in rang is op de Bounty, heeft hij als scheepsjongen de mogelijkheid om interessante gesprekken te horen. Daarnaast heeft hij een eigen geschiedenis die hem blijft achtervolgen, wat er ook voor zorgt dat hij als een echt persoon aanvoelt.

Het duurde bij mij even voor ik wist wie wie was op de Bounty, John blijft ze namelijk bij hun voor- en daarna weer bij hun achternaam noemen en dat werkt niet altijd mee. Uiteindelijk krijg je bij een hoop van de karakters een goed beeld, maar je blijft je afvragen wie er nu precies achter de kapitein staat en wie niet. Wat ik heel mooi vond in het boek was hoe de relatie tussen John en de kapitein is, vanaf het begin van de reis helpt de kapitein hem en de band tussen hen voelt heel sterk en door het boek heen voel je dat de kapitein hem haast als zijn zoon gaat beschouwen. John heeft ook veel respect van de kapitein.
Het verhaal wordt mooi afgesloten en uiteindelijk legde ik het boek met een goed gevoel weg. Met de eerste 150 bladzijden had ik wat moeite, maar daarna werd het verhaal steeds boeiender en het spreekt tot de verbeelding. Ik ben zeker benieuwd naar de andere geschiedenisboeken van John Boyne en als het onderwerp je aanspreekt zou ik dit boek zeker een kans geven. (check de andere recensies van de boeken van Boyne op deze site, via het zoekvenster op de Home-page)

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Mutiny on the Bounty / John Boyne / Engels (vertaald als De Scheepsjongen) / Uitgeverij Black Swan / 2008 / 541 pag. / ISBN 9780552773928

No Comments

Post a Comment