Maria Genova groeide op tijdens het communisme in Oost-Europa. In het boek vertelt ze over haar jeugd, hoe het was om in die tijd te leven en wat voor gevolgen de val van de Muur met zich meebracht. Door de val van de Muur verdwijnen veel oplegde beperkingen, maar problemen met geld worden juist alleen maar groter. De vraag is of dit alles echt voor een vooruitgang heeft gezorgd.

In het boek schrijft ze op haar eigen manier over de verschillen tussen Oost en West. Tussen de stukjes geschiedenis en politieke informatie over deze periode komt er veel humor voor in het boek. Dit maakt het ook een leuk en makkelijk leesbaar boek. Maria vertelt veel over de grappen die er werden gemaakt in de periode rondom de val van de Berlijnse muur. Achterin het boek zit zelfs nog een bijlage: Oost-Europese Humor.

Voor veel jongeren, waaronder ik zelf, die weinig van dit onderwerp af weten of alleen van horen zeggen, is het een mooi en duidelijk boek, waar tussen het lezen door de geschiedenis wordt verteld over deze periode, gezien vanuit een jonge vrouw die het allemaal zelf heeft mee gemaakt. Je leest over hoe gelukkig ze tijdens het communisme konden zijn met kleine dingen en dat het altijd oppassen geblazen was met strenge kameraden. Door de ogen van Maria was haar jeugd zo slecht nog niet en de samenleving was ook niet verkeerd. Iedereen had werk, de gezondheidszorg was gratis, er was geen vandalisme en de omgeving was overal netjes en verzorgd. De dwang van het communisme werd vervangen voor de dwang van het geld. Al vrij snel ontstond er een grote kloof tussen arm en rijk.
Ook Maria steekt de grens over naar het Westen. En valt regelmatig van de ene in de andere verbazing over van alles wat ze tegenkomt. Samen met haar vriend Frank discussieert ze over de vooroordelen die er over zowel het oosten als het westen zijn.

Het boek is zeker een aanrader voor iedereen die is opgegroeid in het westen en benieuwd is naar wat het Communisme betekende voor de mensen die het zelf hebben meegemaakt en wat de val van de Berlijnse muur hun echt voor vrijheid gaf. Ook lees je hoe er aan’’de andere kant’’ van het IJzeren gordijn gedacht werd over het Kapitalisme in het Westen. Vrijheid heeft voor iedereen een andere betekenis, dat laat dit boek zeker zien.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Dansen op de muur; mijn leven in oost en west / Maria Genova / Just Publishers / 2014 / 240 pag. / ISBN 9789089756107

Recensie

No Comments

Post a Comment