Op de middelbare school in Amsterdam Oud Zuid zitten, met uitzondering van de conciërge, geen Marokkanen op school. Totdat Samir Zafar aangenomen wordt op het vwo: hij is de eerste Marokkaanse leerling die het lyceum binnen stapt. Sam houdt van klassieke pianomuziek en geschiedenis, maar zijn ouders hebben liever dat hij naar de Moskee gaat. Sams broer zit in de criminaliteit, maar wil dat Sam een betere keuze maakt in zijn leven. Sam doet aan zijn broer De Belofte van Pisa: hij zal zijn vwo-diploma halen. En als Sams broer opgepakt wordt door verraad van diens beste vriend Soesi, doet Samir zichzelf een tweede belofte: wraak op Soesi.

In De Belofte van Pisa zweeft Samir tussen twee werelden; in welke hij zich allebei niet volledig thuis voelt. Zo moet hij onder andere kiezen tussen educatie of criminaliteit en tussen de wil van zijn ouders en zijn eigen dromen. Tegelijkertijd wil hij de belofte aan zijn broer waar maken: zijn vwo-diploma halen. De beslissingen die Sam maakt aan de hand van zijn keuzes zijn helaas over het algemeen vrij voorspelbaar. Hierin zorgt schrijver Mano Bouzamour voor weinig verrassingen.

Debuutwaardig
Het komt niet vaak voor dat een debuut al meteen een waardig boek is. Bouzamour kan met zijn schrijfkunst alleen maar geprezen worden. In sommige passages zijn de zinnen wat te jeugdig geschreven, of voegen ze geen diepgang toe of missen ze uitleg aan het verhaal. Maar over het algemeen weet Bouzamour hoe te toveren met woorden en te versieren met zinnen. Bouzamour is scherp, grappig en vlot: de combinatie van straattaal en poëtische zinnen. Hij kent de kunst van het schrijven en dat maakt De Belofte van Pisa een waardig debuut.

Herkenbare thema’s
Bouzamour snijdt een onderwerp aan dat tot op vandaag nog speelt in de samenleving. De nieuwe ‘Nederlandse’ omgeving waar Samir in zit is niet gewend aan een Marokkaan in hun midden en steekt dat niet onder stoelen of banken. Terwijl Samir hier zelf geen erg in heeft. Dit blijkt uit het moment dat de ouders van zijn Nederlandse vriendinnetje hem vragen of hij zich Marokkaans of Nederlands voelt en hij niet weet wat hij moet antwoorden. Het zijn interessante en over het algemeen herkenbare puberale thema’s die worden aangesneden: liefde, acceptatie en opgroeien.

Meeslepend
De meeslepende schrijfstijl van Bouzamour zuigt je vanaf de eerste pagina het verhaal in en laat je tot het einde niet meer los. Je leeft mee met Samir en bekijkt de wereld vanuit zijn ogen; voor sommigen een compleet nieuwe ervaring. Bouzamour heeft talent en draagt met De Belofte van Pisa een knap staaltje werk de wereld van de literatuur in.

De belofte van Pisa / Mano Bouzamour / Uitgeverij Prometheus / 2013 / 248 pag. / ISBN 9789044625431

No Comments

Post a Comment